Etiópia a Tana-tótól Lalibeláig

13 nap János pap országában, Lalibela sziklatemplomaitól a Kék-Nílus forrásvidékéig

13 nap / min. 20 fő
Afrika Katalógus út Classic
1-2.. nap: Addis Abeba forgatagában

Indulás Budapestről a délutáni órákban. Érkezés után transzfer a hotelbe, majd másnap barangolás a 2500 méteren fekvő város rendkívüli hangulatú forgatagában és jacaranda fákkal övezett utcáin. Látogatás az Entoto hegyen, az Etnográfiai Múzeum gazdag gyűjteményében, és a Nemzeti Múzeumban, ahol Lucynek, az egyik legősibb előembernek a csontjait őrzik. Szállás: Addis Abeba.

3.. nap: A Kék-Nílus vizeinél

Délelőtt repülés Bahir Darba, mely a Tana-tó, Etiópia legnagyobb tavának partján terül el. Délután a Kék-Nílushoz kirándulunk, kis ízelítőt kapunk a falusi életből is. Délután a néhai Hailé Szelasszié császár Bezawit palotája mellől a táj bámulatos panorámájában gyönyörködhetünk. Szállás: Bahir Dar.

4.. nap: A Tana-tó kolostoraiban

Egész napos kirándulás a Tana-tó szigetein és kolostoraiban. A tavon 37 kisebb-nagyobb sziget található, ezek közül mintegy harmincon különféle keresztény kolostorokat építettek a 11–16. század között. Csodálatos épületek és páratlan ikonok között barangolunk, végül kikötünk a tó északi partján fekvő Gorgorában, ahol felkeressük a Debre Sina Mariam templomot is, mielőtt buszra szállunk, hogy Gondarba utazzunk. Szállás: Gondar.

5.. nap: Gondar császári utcáin

Egész napos program Gondarban, „Júda oroszlánja”, Fassilides császár fővárosában. A Világörökség részét képező épületegyüttest 900 méternyi fal övezi, belül csodálatos erődöket és palotákat találunk, melyek a 17–18. században épültek. Délután felkeressük Fasilides fürdőjét, a Debre Berhan Selassie (a Szentháromság Fényének Hegye) katedrálist, valamint Mentuáb anyacsászárnő hegyi palotáját. Szállás: Gondar.

6.. nap: Keresztül a Simien Nemzeti Parkon

Utunkat lenyűgöző szépségű tájakon folytatjuk a Simien hegység területén, 4000 méteres hegyek tövében, égretörő hágókon át és ametiszt színű szirtek közötti vízmosásokban. A Gondarból Axumba vezető út túránk egyik legmegerőltetőbb, de legszebb része. Szállás: Axum.

7.. nap: A Frigyláda és az axumi hagyományok

A legendák városa – Axum. Az etióp civilizáció bölcsője, az Axumi Királyság politikai hatalmának szimbóluma. A titokzatos királyságról már a Kr. u. 1. században is megemlékeznek a korabeli források. Manapság keveset tudunk a helyről, mely az egyik legkorábbi afrikai királyság központja volt, és a legendák szerint egykoron Sába királynőjének székhelye, a kegyes hagyomány szerint pedig a mai napig a Frigyláda őrzője. Megtekintjük a hatalmas sztéléket, ill. azok maradványait, a monumentális királysírokat, valamint a Sioni Szent Mária templomot, ahol az etióp királyok koronáit és egyéb kincseit is őrzik. Szállás: Axum.

8.. nap: Úton a Geralta-hegységbe

A mai napon Tigré tartomány „szívébe” utazunk. Útközben Jehában megtekintjük Etiópia egyik legrégibb szentélyét, a mintegy 2500 éves Hold templomot. Estére a Geralta-hegységbe érünk, hogy itt a csillagfényes afrikai ég alatt, semmihez nem hasonlítható hangulatban töltsük az éjszakát. Szállás: Geralta.

9.. nap: Tigray sziklatemplomaiban

Reggel Mekelébe utazunk, közben felkeressük Tigray sziklába vágott templomait. Az etióp kereszténység egyedülálló alkotásai az ország hagyományos építészetében is különleges helyet foglalnak el. Az idő függvényében 2-3 sziklatemplomot tudunk megtekinteni. Szállás: Mekele.

10.. nap: A Takazé-folyó mentén

Etiópia egyik legnagyobb folyójának, a Takazének folyá­sát követve látványos kanyonokon keresztül érjük el Lalibelát. Utunk száraz, ám annál szebb vidéken keresztül, óriás sziklaormok, baobab fák között vezet. Mielőtt megpihennénk a szállodánkban, ellátogatunk Yemrehane Christos lenyűgöző barlangtemplomába is, mely még a Lalibela király előtti időkből való. Szállás: Lalibela.

11.. nap: Lalibela földalatti misztériumai

A napot a világ egyik csodájának tartott Lalibela szürke gránitba vájt templomainak meglátogatásával töltjük. Mindegyik templom önálló építészeti megoldásokkal készült. A 12. században épült „Új Jeruzsálemet” isteni sugallatra tervezte a Zagve ház legkiemelkedőbb uralkodója, akiről a hely a nevét is kapta. Galériaszerű átjáróival, alagútjaival, keskeny folyosóival és fahídjaival azt a benyomást kelti a látogatóban, hogy megtalálta Isten „erős várát”. Szállás: Lalibela.

12-13.. nap: Az Entoto-hegy és búcsú Afrikától

Reggel visszarepülünk a fővárosba, majd gazdag programunk levezetéseképp „megmásszuk” az Addisz Abeba felé magasodó Entoto-hegyet, hogy megcsodálhassuk II. Menelik császár, Etiópia modernizálója eredeti lakóházát, valamint – az idő függvényében – Entotto Mariam és Entotto Raguel gyönyörű templomait. Este indulás a repülőtérre, éjszaka a gépen. Viszlát Afrika!

Kapcsolódó blogbejegyzések

Az a mód, ahogy az Omo-völgy murszi népe kommunikál a turistákkal, leginkább a murszik saját kultúrájáról és társadalmi értékrendszeréről árul el sokat.