Agra nyílt nap novemberben

Az Agra Kulturális Utazási Társaság szeretettel meghívja Önt nyílt napjára!

Töltsön velünk egy délutánt az Aranytíz Kultúrházban 2019. november 23-án. Biztosítsa a helyét, regisztráljon mielőbb az Önt érdeklő előadásra, beszélgetésre az info@agra.hu e-mail címen. Különleges, csak itt látható programokon vehet részt, számos esetben aktív szereplője is lehet, s mindegyik végén kérdezhet. Emellett számos meglepetéssel, kedvezménnyel, játékkal készülünk. Nyerhet Samsonite bőröndöt, GEO Magazin éves előfizetést és más értékes ajándékokat. Kérdezhet négyszemközt az utak csoportvezetőitől, s a közös játékok, beszélgetések alatt ismeretlenekből lehetnek kedves ismerősök. Útjaink programárából kedvezményt adunk Önnek, s jelentős árengedménnyel rendelhet Samsonite termékeket és fizethet elő a GEO Magazinra. Felsorolni is nehéz, hogy mi mindennel kényeztetjük, ha velünk tölti ezt a délutánt. Az alábbiakban kísérletet teszünk, hogy ízelítőt adjunk belőle.

Agra nyílt nap 2019

Az Agra nyílt nap fő információi

Az Agra nyílt napot 2019. november 23-án 13.00 és 18.00 óra között tartjuk Budapesten az Aranytíz Kultúrházban, az V. kerület Arany János utca 10. szám alatt. A helyszín könnyen elérhető: • 2-es villamos Széchenyi István téri megállójától • 2-es metró Kossuth téri megállójától • 3-as metró Arany János utcai megállójától (november 23-án metrópótló buszok járnak) • 15, 115-ös autóbusz Széchenyi/Hercegprímás utcai megállójától • 72-es és 73-as trolibuszok Arany János utcai végállomásától • 70-es és 78-as trolibusz Kossuth téri végállomásától.

Agra nyílt nap 2019

Az Agra nyílt nap nyilvános és ingyenes esemény. Nem kötelező a regisztráció a programokra, de javasoljuk, mert ha betelik, előzetesen regisztrált vendégeink élveznek elsőbbséget, s egy kávéra is meghívjuk őket. Az előzetesen regisztrált vendégeink között, akik részt vesznek legalább egy programon, s jelentkeznek a regisztrációs asztalnál, nyereménysorsolást tartunk a nap végén, s a GEO magazin felajánlásával egy GEO magazinnal is megajándékozzuk őket. Egy vendég neve – függetlenül attól, hogy hány előadásra regisztrált – csak egyszer szerepelhet a sorsoláson. A főnyeremény egy Samsonite Magnum Spinner 55 cm-es bőrönd a Samsonite felajánlásával. A nyereményekről írásunk vége felé, a Kérdezzen négyszemközt a csoportok vezetőitől című program felett olvashat. Javasoljuk, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a fontos információkról, s azokra a rendezvényekre is kapjon meghívót, melyekre csak utasainknak, hírlevél-feliratkozóinknak küldünk. Ide kattintva iratkozhat fel.

Kedvezmény – 2019. november 23–30.

Útjainak programárából 5 százalék kedvezményt nyújtunk Önnek, ha 2019. november 23-a és 30-a között befizeti az előleget. A kedvezményt összevonhatja a törzsutasprogram kedvezményével. Sajnos, az előfizetési kedvezményt ezenfelül nem tudjuk adni. Reméljük, ezzel együtt is vonzónak találja az ajánlatunkat. Ezt az akciót a nyílt nap miatt hirdetjük meg, de azok az utasaink is élhetnek a kedvezménnyel, akik nem tudnak eljönni a rendezvényre. Ne hagyja ki!

Együttműködő és kedvezményadó partnereink a rendezvényen

Nemcsak mi, hanem a Samsonite és a GEO Magazin is kényezteti Önt, ha eljön a rendezvényre november 23-án. A rendezvényen kapott kóddal, jelentős árengedménnyel rendelhet Samsonite termékeket és fizethet elő a GEO Magazinra. A rendezvényre előzetesen regisztrált vendégeinknek a GEO Magazin felajánlott egy-egy példányt a magazinból, melyet az információs és regisztrációs asztalnál tudnak átvenni kollégáinktól. A társalgóban kialakított olvasósarokban is a GEO magazin biztosítja az olvasnivalót, s az utazási kvíz nyereménysorsolásra is felajánlott egy darab egyéves GEO magazin előfizetést. A Samsonite három darab Samsonite Magnum Spinner 55 cm-es bőröndöt ajánlott fel három sorsoláshoz. Köszönjük!

A nyereményekről írásunk vége felé, a Kérdezzen négyszemközt a csoportok vezetőitől című program felett olvashat.

Agra nyílt nap 2019

Időponthoz kötött programok

Az időponthoz kötött programoknak három csoportja van: a Nagylovag terem programjai, a Kislovag terem programjai és a négyszemközti kérdések, beszélgetések az utak csoportvezetőivel.

A Nagylovag teremben jellemzően szakértői előadásokat hallhat, illetve itt lesz a beszélgetés Pakisztánról, amit várhatóan nagy érdeklődés kísér, hiszen előtte néhány nappal érkezik vissza az első csoportunk Pakisztánból.

A Kislovag teremben színes, különleges programok várhatók, most csak egyet emelünk ki közülük. Ismét velünk lesz Fekete Ernő, a Katona József Színház színművésze. Ezúttal is egy különleges műsort hallhatunk az előadásában, ÉGKÉK ROMOK – ízelítő a kortárs japán irodalomból címmel. A műsort erre az alkalomra szerkesztette Simon Márton költő, slammer, műfordító, aki sajnos nem lehet velünk, mert Stuttgartban tart felolvasást.

Nézzük részletesen a programokat, egy-egy rövid ajánlóval.

Agra nyílt nap 2019

Nagylovag terem programjai

Az előadások, beszélgetés után Ön is hozzászólhat, kérdezhet, és minden program végén kisorsolunk egy ajándékkönyvet a résztvevők között. A programokra az info@agra.hu e-mail címen regisztrálhat.

Az édentől délre: Szentírás(ok) Etiópiában
13.00–13.40-ig a Nagylovag teremben

Etiópia mindennapi kultúráját erősen meghatározzák a keresztény hagyományok – a lakosság több mint 60 százaléka ortodox vagy protestáns keresztény –, de körülbelül 33 százaléka muszlim vallású. Emellett a mai napig sok helyen az emberek természet közeli, törzsi vallásokat követnek, bár egyre többen veszik fel a kereszténységet közülük is. Előadásában erről a sokszínű vallási országról beszél Régi Tamás.

Előadó: Régi Tamás kulturális antropológus, Afrika-kutató, az Etiópia a Tana-tótól Lalibeláig nevű utunk csoportvezetője.

Dél-India szeszélyes falusi istennői
14.00–14.40-ig a Nagylovag teremben

A hinduizmus mintegy 330 millió istent és istennőt tart számon, amelynek jelentős részét a falvakhoz és városokhoz kapcsolódó helyi istennők teszik ki. Míg a nagy istenek és istennők (Siva, Visnu, Déví) az univerzum ügyeivel vannak elfoglalva, addig a falvak apró-cseprő ügyeit már nem ők, hanem helyi képviselőik felügyelik. Ezeket a helyhez, a falu földjéhez kötött, szeszélyes természetű istennőket rendszeres ajándékokkal kell kiengesztelni, különben kígyókat, himlőt, esetleg földrengést szabadítanak a falura. Az előadás során a dél-indiai falusi istennők eredetéről, természetéről és megjelenési formáiról tudhatunk meg többet.

Előadó: Válóczi Róbert indológus, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum indiai gyűjteményének kurátora, a Dél-India: templomvárosok, lagúnák, holland emlékek nevű utunk csoportvezetője.

A Szentföld arcai – kultúrák a keresztútnál
15.00–15.40-ig a Nagylovag teremben

Talán nincs még egy táj a földön, ami annyira sokszínű és gazdag kulturális örökséggel rendelkezne, mint a Szentföld. Kánaániták, Salamon királysága, Görögök, rómaiak, bizánciak, arabok, keresztesek – hogy csak a legismertebbeket említsük – mind itt hagyták lábuk és kezük nyomát. Talán nincs még egy hely, amihez ennyi vallásos áhítat és eszmény ugyanakkor vér, erőszak és olykor fanatizmus is kötődik. Spirituális központját, az örök városok egyikét, Jeruzsálemet pedig mind a mai napig a zsidóság, a kereszténység és az iszlám is legszentebb helyei között tartja számon. Előadásában e tájak múltjába és jelenébe, kultúráiba és emlékeibe nyújt bepillantást Parlagi Gáspár.

Tájékoztatjuk, hogy erre a programra nem tudunk fogadni további regisztrációkat, mert a férőhelyek beteltek. Ha a beszélgetés kezdete előtt mégis lenne szabad hely, érdeklődő vendégeink elfoglalhatják azokat.

Előadó: Parlagi Gáspár vallástörténész, A Szentföld öröksége Galileától Jeruzsálemig nevű utunk csoportvezetője.

Pakisztán Mohenjodaro-tól Lahore-ig
16.00–16.50-ig a Nagylovag teremben

Hosszas előkészítés előzte meg a novemberi pakisztáni utunkat. Az első csoportunk a beszélgetés előtt öt nappal érkezik haza. A csoport vezetője dr. Hidas Gergely indológus. Őt kérdezzük a pakisztáni élményekről, örömökről, nehézségekről. Tájékoztatjuk, hogy erre a programra nem tudunk fogadni további regisztrációkat, mert a férőhelyek beteltek. Ha a beszélgetés kezdete előtt mégis lenne szabad hely, érdeklődő vendégeink elfoglalhatják azokat.

Dr. Hidas Gergellyel, a pakisztáni utak csoportvezetőjével beszélget Nagy Elek.

Japán művész szemmel
17.00–17.40-ig a Nagylovag teremben

A világ múzeumainak jelentős része küzd azzal, hogy az okostelefonok és az internet korában hogyan lehet vonzóvá tenni egy kiállítást a fiatal generáció számára is. Japán ezzel szemben több olyan múzeummal is bír, amelyek állandó kiállítására hónapokkal előre kell jegyet venni, és legalább olyan számban állnak sorba az x, y, z generáció tagjai, mint a nyugdíjasok. Japánban egy műalkotásban nem csak gyönyörködni, de annak részévé válni, alakítani, sőt, benne aludni is lehet, ami egészen új értelmezése a művészet szentségének. A varázslat anatómiájának boncolgatására hívom az érdeklődőket, néhány személyes élménnyel kínálva virtuális társasutazást.

Előadó: Irimiás Balázs építész, közgazdász, a Japán cseresznyevirágzáskor és a Japán Foodways nevű utak csoportvezetője.

Agra nyílt nap 2019

Kislovag terem programjai

Az előadások, beszélgetés után Ön is hozzászólhat, kérdezhet, és minden program végén kisorsolunk egy ajándékkönyvet a résztvevők között. A programokra az info@agra.hu e-mail címen regisztrálhat.

Mesék és igaz történetek a Mekong vidékéről
13.00–13.40-ig a Kislovag teremben

Dél-Kelet Ázsia legnagyobb folyója a történelem hajnalától fogva milliók életét alakította és befolyásolja mind a mai napig. Legendák sárkányai kelnek életre a mellette élők meséiben, birodalmakat emelt sosem látott magasságba vagy akadályozta meg nagyravágyó terveiket. Mégsem ismerjük azonban annyira, mint földünk más nagy folyóit. Túlságosan messze lenne? Több rejtély övezi? Meglátjuk...

Mesél: Gáspár Péter író, a Kambodzsa-Dél-Laosz: a 4000 tó vidékétől a khmer dzsungelekig és a Vietnámi kulinária nevű utak csoportvezetője.

Az iráni nők érvényesülése napjainkban
13.50–14.40-ig a Kislovag teremben

A beszélgetésen szó lesz arról, hogy milyen lehetőségei vannak egy iráni nőnek, ha vállalkozni szeretne, milyen az elfogadottsága művészként, melyek a női szakmák, vagy éppen miért oly sok közöttük az építész. Beszélgetünk barátságról, álmokról, vágyakról és még sok másról is. Jöjjön el, és kérdezzen Ön is. Reich Erika hat évig élt és dolgozott Iránban. Őt kérdezzük.

Erika a csoportvezetője az Iráni mindennapok, perzsa történetek és az Irán legszebb arcai – csak nőknek nevű útjainknak.

Reich Erikával, az iráni utak csoportvezetőjével beszélget Kozma Kata.

Élmények órája
14.50–15.50-ig a Kislovag teremben

Utazunk, mert élményekre vágyunk. Tudósok bebizonyították, hogy az élmények – legyenek bármennyire is múlandók – sokkal tovább tartó boldogságot jelentenek, mint a tárgyak. Ha van olyan élménye egy utazásáról, amit egészen biztosan nem felejt el, jöjjön és mesélje el az élmények órájában. Közösen megszavazzuk azt a három történetet, ami leginkább megérintett, a legnagyobb hatással volt ránk, s a három mesélőnek egy-egy könyvet ajándékozunk. Rövid és pozitív, megható vagy megrendítő történeteknek örülnénk. Egy-egy pillanatnak, ami megfog, megérint, ami örökre a miénk marad.
Ezzel egyidejűleg – az érdeklődés nagyságától függően – a Kislovag terem végében vagy a társalgóban kialakított olvasósarokban játéklehetőséget is biztosítunk utazási társasjátékokkal. Már ketten vagy akár csoportban is játszhatnak, ismerkedhetnek, nevethetnek közben.

ÉGKÉK ROMOK – ízelítő a kortárs japán irodalomból
16.00–16.40-ig a Kislovag teremben

Ha a „japán irodalom” kerül szóba, elsőre valószínűleg Murakami Haruki jut a legtöbbünk eszébe. Ha a „japán versek”, biztos, hogy mindenki a haikukra gondol, jó eséllyel Kosztolányi Dezső fordításában. De milyen egy kortárs japán vers? Milyen egy kortárs japán költő? És kiket díjaztak az elmúlt évtizedekben Nobel-díjjal ebből az ezer évnél is jóval régebbi, lenyűgözően gazdag és sokrétű irodalomból? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük majd a választ versek és rövid prózarészletek segítségével ezen a különleges estén.

A műsort erre az alkalomra szerkesztette Simon Márton költő, slammer, műfordító.
Előadó: Fekete Ernő, a Katona József Színház színművésze.

Mit pakoljak a bőröndbe kéthetes egzotikus útra? Peruba utazunk
16.50–17.25-ig a Kislovag teremben

Érezte már valaha, milyen jó lenne, ha valaki segítene a csomagolásban, vagy legalább megmondaná, hogy mit vigyen magával egy egzotikus utazásra? A Peru a Machu Picchutól az Amazonasig nevű utunk igazán változatos terepet mutat, hegyen-völgyön át utazunk, a Machu Picchutól az őserdőig bejárjuk az országot. Az út csoportvezetője, a rendkívül tapasztalt utazó, Kónya Gáspár gondoskodik róla, hogy legközelebb könnyedén és örömmel pakoljon. Gáspár performansza garantáltan mosolyt csal az arcunkra. Miközben bepakol a bőröndbe, mesél is, így a perui csomagolása élmény lesz a javából.

Előadó: Kónya Gáspár tolmács, idegenvezető, a Peru a Machu Picchutól az Amazonasig nevű utunk csoportvezetője

13+1 kvízkérdés Latin-Amerikáról
17.30–17.55-ig a Kislovag teremben

Kónya Gáspár alig pihen, s már egy pörgős Latin-Amerika kvízt vezet. Így ajánlja figyelmébe a programot: Azt hiszi, kisujjában van egész Dél-Amerika, inkák, tangó, brazil futball, Andok, Hanzelka és Zikmund, Eldorádó, Pinochet, karnevál, Amazónia és társai? Tegye próbára tudását az Agra kvízével, így szórakoztató módon tesztelheti ismereteit. Csak nehogy átcsapjon feje felett a (k)víz!

Az izgalmat fokozzuk, mert a helyes megfejtők között kisorsolunk egy Samsonite bőröndöt is.

Nyereménysorsolás
17.55–18.05-ig a Kislovag teremben

Tájékoztatjuk Önt a nyílt nap nyereménysorsolásairól, a nyereményekről és a 17.55-kor kezdődő nyereménysorsolás menetéről. A nyílt napon vendégeinknek átadjuk a rendezvény programfüzetét, mely tartalmazza a nyereménysorsolások részvételi szabályait is, de ezen az oldalon ettől eltekintünk a tájékoztató jelleg miatt.

A Kislovag teremben és a Nagylovag teremben tartott programok végén (kivétel ez alól az est végén megrendezett Nyereménysorsolás című program) kisorsolunk egy-egy könyvet a közönség tagjai között.

17.55-kor a Kislovag teremben nyereménysorsolást tartunk. Először a Latin-Amerika kvíz, majd az olvasósarokban egész nap kitölthető utazási kvíz helyes megfejtői között sorsolunk, végül a rendezvényre előzetesen regisztrált vendégeink között, akik részt vesznek a nyílt nap legalább egy programján, s jelentkeznek a regisztrációs asztalnál.

Latin-Amerika kvíz nyereményei*: 1 db Samsonite Magnum Spinner 55 cm-es bőrönd a Samsonite felajánlásával, 2 db voucher (külön-külön kisorsolva) egyenként 15.990 Ft értékben a Chefparade főzőiskola bármely kurzusára, 1 db India-album, 1 db Szent városok, szent körzetek Tibettől Etiópiáig című könyv.

Utazási kvíz nyereményei*: 1 db Samsonite Magnum Spinner 55 cm-es bőrönd a Samsonite felajánlásával, 2 db voucher (külön-külön kisorsolva) egyenként 15.990 Ft értékben a Chefparade főzőiskola bármely kurzusára, 1 db éves GEO magazin előfizetés a GEO magazin felajánlásával, 1 db India-album, 1 db Szent városok, szent körzetek Tibettől Etiópiáig című könyv.

Regisztrált résztvevők közti sorsolás nyereményei*: 1 db Samsonite Magnum Spinner 55 cm-es bőrönd a Samsonite felajánlásával, 2 db voucher (külön-külön kisorsolva) egyenként 15.990 Ft értékben a Chefparade főzőiskola bármely kurzusára, 1 db India-album, 1 db Szent városok, szent körzetek Tibettől Etiópiáig című könyv.

* A rendezvény programfüzetében található Részvételi szabályok a nyereménysorsolásokhoz című oldalon leírtak szerint

Kérdezzen négyszemközt a csoportok vezetőitől

Érdekli egy egzotikus utazás, kérdése van, megismerné az út csoportvezetőjét? Kérdezzen tőle négyszemközt a nyílt napunkon. Foglaljon időpontot a megadott időintervallumban az info@agra.hu e-mail címen. Az alábbiakban a csoportvezetők nevét, az aktuális útjaikat és a foglalható időpontokat mutatjuk, amikor négyszemközt kérdezhet tőle. A foglalása a visszaigazolásunkkal együtt érvényes. Kérjük, hogy a visszaigazolt időpont előtt egy perccel jelentkezzen a regisztrációs és információs asztalnál, ott várja Önt a csoportvezető.

Gáspár Péter
Útjai: Kambodzsa-Dél-Laosz, Jordánia: Tavaszi utazás Petrába, Vietnámi Kulinária
Időpontok: 14.00-14.10, 14.10-14.20, 14.20-14.30, 14.30-14.40, 14.40-14.50, 14.50-15.00

Régi Tamás
Útja: Etiópia a Tana-tótól Lalibeláig
Időpontok: 14.00-14.10, 14.10-14.20, 14.20-14.30, 14.30-14.40, 14.40-14.50, 14.50-15.00

Reich Erika
Útjai: Iráni mindennapok, perzsa történetek, Irán legszebb arcai – csak nőknek
Időpontok: 15.00-15.10, 15.10-15.20, 15.20-15.30, 15.30-15.40, 15.40-15.50, 15.50-16.00

Válóczi Róbert
Útja: Dél-India: templomvárosok, lagúnák , holland emlékek
Időpontok: 15.00-15.10, 15.10-15.20, 15.20-15.30, 15.30-15.40, 15.40-15.50, 15.50-16.00

Rózsavölgyi Andrea
Útja: A buddhista és a mogul Észak-India
Időpontok: 15.00-15.10, 15.10-15.20, 15.20-15.30, 15.30-15.40, 15.40-15.50, 15.50-16.00

Parlagi Gáspár
Útjai: A Szentföld öröksége Galileától Jeruzsálemig – március, Mediterrán Libanon
Időpontok: 16.00-16.10, 16.10-16.20, 16.20-16.30, 16.30-16.40, 16.40-16.50, 16.50-17.00

Kónya Gáspár
Útjai: Peru a Machu Picchutól az Amazonasig, Patagónia, Tűzföld és a kontinens vége
Időpontok: 16.00-16.10, 16.10-16.20, 16.20-16.30, 16.30-16.40, 16.40-16.50, 16.50-17.00

Hidas Gergely
Útja: Pakisztán Mohenjodaro-tól Lahore-ig
Időpontok: 17.00-17.10, 17.10-17.20, 17.20-17.30, 17.30-17.40, 17.40-17.50, 17.50-18.00

Kalocsai Sándor
Útja: A Fergána-völgy és a kínai Selyemút oázisai
Időpontok: 17.00-17.10, 17.10-17.20, 17.20-17.30, 17.30-17.40, 17.40-17.50, 17.50-18.00

Irimiás Balázs
Útjai: Japán cseresznyevirágzáskor, Japán Foodways
Időpontok: 17.45-17.50, 17.50-18.00, 18.00-18.10, 18.10-18,20, 16.45-16.55

Jöjjön el a nyílt napunkra, töltsön velünk egy jó kis délutánt 2019. november 23-án 13.00 és 18.00 óra között az Aranytíz Kultúrházban (V. Budapest, Arany János utca 10.). Biztosítsa a helyét, regisztráljon az Önt érdeklő előadásra az info@agra.hu e-mail címen. Ha kérdése van, keresse kollégáinkat az info@agra.hu e-mail címen, vagy a +36 1 312 53 47-es telefonszámon.

Kövessen minket a Facebookon is a részletekért.

Szeretettel várjuk!
az Agra stábja

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó

Jövő hét kedden három izgalmas előadást hallgathatunk meg a Kossuth Klubban. Az este hatkor kezdődő rendezvényen Tibet eldugott szegleteit látogatjuk végig, azokat a tájakat, helyeket és hiedelmeket, amikről ritkán esik szó a már-már divatosnak számító Tibet-kérdés árnyékában