Agra klub 2012 – előadások az iszlámról

„A modern Európa csodálatraméltó sikereket mutat fel más kultúrák megismerésében, megértésében és szellemi integrálásában. Mindaz, ami idegen és félelmetes, a megismerés és a megértés által megszelídíthető, legsajátabb önmagunkhoz viszonyítható, a magunkéval közös sorsban elgondolható, mint önismeretünk része szemlélhető s ezáltal elveszíti fenyegető jellegét. Egyetlen kultúra és vallás van, amellyel kapcsolatban Európának ez a bámulatra méltó képessége csődöt mondott: az iszlám.”

2012. szeptember 15-én következik az elmaradhatatlan évi Agra Klub második felvonása. Ezúttal az iszlám világ a téma, azon belül is a szakrális tájat térképezzük fel. Első előadásunk az iszlám kultúra és vallási irányzatok sokféleségébe nyújt bevezetést. Németh Pál református lelkész, iszlámkutató 1953-ban született Budapesten. Teológiai tanulmányai közben az ELTE BTK-n sémi filológiát és arabisztikát tanult, majd arab nyelvet és irodalmat, iszlám vallásjogot és filozófiát a Damaszkuszi Egyetemen. 1984 óta a Pestszentlőrinc-ganzkertvárosi Református Egyházközség lelkésze. A 2009-ben Gül Baba díjjal jutalmazott előadó a keresztény – iszlám párbeszéd elkötelezett képviselője, aki a két nagy vallási hagyomány mezsgyéjén segíti a betekintésre vágyókat.

Dr. Hajnal István 1990 óta oktatja az arab nyelvet és kultúrát az ELTE Orientalisztikai Intézetében. Szakterülete olyan téma, melyről sokat hallunk, mégis a legtöbbünk nehezen igazodik el benne: az iszlám vallási irányzatok. Az Aszaszin legendák fordítója a középkori iszlám ellenzéki mozgalmak, a šīʿa és az ismāʿīliyya kutatója, előadásában előbbi irányzat tanításairól, szent helyeiről kapunk értő felvilágosítást.

Utolsó előadásunk igazán különleges betekintés egy olyan helyről, melyet felkeresni minden muszlim vágya és kötelessége – a mekkai zarándoklatról lesz szó. Dr. Anwar Aimen a Szent István Kórház neurológus szakorvosa, a Magyarországi Muszlimok Egyházának aktív tagja. 2002-ben megjelent tanulmányában a következőket írja:

„Kevés olyan rejtélyes, izgalmas, mindenkit érdeklő, közismert és egyben annyira félreismert, félreértéssel és tévhittel átszőtt dolog létezik, mint a muszlimok mekkai zarándoklata. Fontosnak tartom ezen tévhiedelmek eloszlatását, és azt, hogy tiszta, helyes, a valóságnak megfelelő képet nyújtsak a zarándoklatról. Egy hatalmas világtalálkozó ez, amikor több, mint 3 millió muszlim egy célból találkozik a világ minden tájáról. Az egymással való beszélgetés és egymás gondolkodásának, kultúrájának megismerése segít, hogy gondolkodásunk kitáguljon. Rászoktat és megszeretteti velünk az utazást, ez ugyanis nagyban hozzájárul szellemünk, értelmünk felszabadításához, műveltségünk és kulturáltságunk megőrzéséhez. A különböző nemzetek színes forgatagának roppant tömegében megvilágosodik számunkra, hogy azonos célból vagyunk itt, egy az Istenünk, egy a könyvünk, egy a Prófétánk, azonos az imairányunk, az életcélunk, szomorúságunk és boldogságunk, tehát mindannyian egyazon szent közösség részei vagyunk.”

Az előadásokra mindenkit szívesen várunk, a belépés díjtalan.
Szervező: Agra Kulturális Utazási Társaság
Időpont: 2012. szeptember 15, 15 órai kezdettel
Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar, Bp Ráday u. 28.

Program:
Bevezetés az Iszlám kultúrájába
Előadó: Németh Pál református lelkész/arabista
Az Iszlám sí’ita öröksége és emlékhelyei
Előadó: Dr. Hajnal István arabista (ELTE)
A mekkai zarándoklat testközelből
Előadó: Dr. Anwar Aimen neurológus szakorvos

Előadások az iszlámról. Az Agra Utazási Társaság rendezvénye

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó

Az AGRA Kulturális Utazási Társaság és a KRE BTK “Móksa” Szabadbölcsész Önképzőkörének közös rendezvényén Xeravits Géza teológus professzor a zsidó – keresztény hagyomány értelmezésében tárja fel három világvallás szent helyeinek történetét.

Nehéz szívvel, de utazásszervező cégként most legalább egy évre egyelőre búcsút veszünk Tőletek. Az Agra 2022 nyaráig biztosan felfüggeszti mostantól a működését.