Történetünk

Több mint két évtized tapasztalatával a hátunk mögött már régen megértettük, hogy az utazás voltaképpen útkeresés. A különlegeset, szépet, ismeretlent kutatva keresünk utakat a magunk számára ahhoz, hogy többek legyünk. Amikor határokat lépünk át, saját határainkat akarjuk átlépni, egyedül éppúgy, mint közösségben… 

A történet 1998-ban kezdődött: ekkor alakult meg az Agra. Hivatalosan csak májusban, nem hivatalosan – a Dzsungel Caféban – néhány hónappal korábban. Négy fiatal, akik elhatározták, hogy utazni, horizontot tágítani, megszokott határokat átlépni márpedig kell.
Első utunk épp olyan ambiciózus volt, mint amilyen sikeres: Iránba vezettük el a kalandvágyókat – Magyarországról elsőként, méghozzá busszal (kb. 11.000 km-t utazva): igazi közvetlen tapasztalat Perzsiáról!

2000-ben már tizenkét utat vezettünk. A fejlődés – úgy hittük ekkor – töretlen lesz! S ekkor jött 2001 szeptembere, s a világ arculata megváltozott: az utazókedv megcsappant, elért minket az első krízis. Hűséges utasainknak és vezetőink ötletességének köszönhetően azonban az Agra hamar talpra állt. 2003-ban már 13 kiváló útra jöttetek, ismét mind többen velünk: Tibet, a Baltikum, Jemen. Első könyvünk, az India ezer arcát bemutató „Istenek gyermekei” is megjelent. Tíz éves korunkban már 28 útra összesen 424 utazó csatlakozott hozzánk. 

2008-2009: az újabb krízis. Nem csak a mi szakmánknak, a világgazdaság egészének – de persze az anyagi lehetőségekkel az utazókedv is újra leszűkült. Több újraszervezésre is szükségünk volt, de hál' Istennek ezek meghozták a kívánt eredményt, talpon maradtunk, sőt még kulturális misszióba is kezdtünk. Könyvek kiadásában segédkeztünk, előadóesteket, kiállításokat szerveztünk, és támogattuk a Kőrösi Csoma Sándor által lakott zanglai palota rekonstrukciós munkálatait is. Persze fő profilunkról, az utazásról sem feledkeztünk meg: a Kaukázus, a Szentföld, Belső-Ázsia, Madagaszkár, hogy csak néhány új úti célt említsünk.

A válságot az Agra szempontjából többé-kevésbé nyugodt építkezéssel töltött évek követték. Persze ekkor is számtalan kalandban volt részünk; de ezek már az utak élményei voltak (amik miatt újra és újra útra kelünk) és nem a krízis jelentette üzleti kihívások (amik hívatlanul, itthon törik ránk az ajtót)… Utazóink első generációjából mind többen vonultak vissza az aktív világjárásból; de mindig többen jöttetek újonnan, hogy csatlakozzatok hozzánk.

Közben – az Agra vonzáskörében töltött bő egy évtized után – Fejes Laci barátból és tanácsadóból üzlettárssá is vált, és eltökélt törzsutasból stratégiai igazgatóvá lépett elő. Csatlakozása üzleti és stratégiai szempontból is új szintre emelte az Agra működését. 

Így az Agra fennállásának 20. évében, 2018-ban, már több mint 40 utat tudtunk elindítani, ezeken közületek 4XX fő járhatta be velünk a világ legszebb szegleteit. De ettől sem kényelmesedtünk el: 2019-re új szenzációval készültünk, ami méltán közönségsiker lett: Irak, Irán, Eritrea, Kelet-Indonézia, Szudán – és több más térség – után, Ti, magyar utazók végre Pakisztánba is az Agra csapatával juthattatok el elsőként.

Ezért nagy, de jogosnak érzett reményekkel vágtunk bele 2020-ba is. Remek indulás: Patagónia, Argentina-Chile, Kambodzsa, India, két csoport Pakisztánba... majd eljött a március, és (akkor még nem tudtuk, de) a nemzetközi utazások szempontjából azzal az év vége is: ezúttal nem az utazási kedv csappant meg,  gyakorlatilag lehetetlenné vált elhagyni Európát  (de sokszor az országot is). A járványhelyzet meghozta az évszázad harmadik – talán mind közül a legnagyobb – krízisét az utazásszervezésbe.

Szerencsére az Agra helyzete ekkorra már lehetővé tette, hogy a működésünket takarékra állítva, az operatív teendők minimalizálásával, és energiáinkat a kreatív folyamatokba csatornázva (ekkor született meg többek között a mostani honlapunk is), az Agra hosszú távú túlélését is biztosíthassuk új utak nélkül is, ha szükséges. S készen állunk, hogy 2021-ben, amikor végre kinyílik a világ, ott álljunk a startvonalnál, hogy aki igazán nívós utazásra vágyik, joggal számíthasson ránk!

Itt vagyunk és továbbra is fenntartjuk, amit felépítettünk. És továbbra is keressük az új utakat, várjuk a ránk váró kalandokat, a lehetőségeket, és elvezetjük a világ legizgalmasabb helyszíneire azokat, akik fáradhatatlanul keresik az újat.