Felderítetlen India: Asszám - Nágaföld - Méghálaja

18 napos vadregényes, spirituális kaland Kelet-India legrejtettebb államaiban

18 nap / min. 20 fő
Ázsia Katalógus út Classic

A jelenlegi helyzet okozta bizonytalanságok miatt az utat
2022. Februárjára
szervezzük át. A pontos időpont és az ár frissítése előkészület alatt áll. Addig is örömmel vesszük érdeklődésedet, és szívesen tájékoztatunk a részletekről, ha a jobb oldalon lévő "Érdekel" gomb megnyomásával és elérhetőséged megadásával lehetőséget adsz nekünk erre.

Minden bédekker elmondja, milyen szédületesen változatos világ India: Ladaktól Keraláig, Darjeelingtől Agráig elképesztő sokféleségben kavarognak a legkülönbözőbb nyelvi, vallási, törzsi kultúrák. A klasszikus északi, déli körök, majd a himalájai India meglátogatása után már-már azt hihetnénk, hogy nem sok újdonsággal találkozhatunk errefelé… Pedig nagyobbat nehezen tévedhetnénk! Észak-kelet India legkülönlegesebb államaiba eddig csak feketeöves utazók tértek be – érthetetlen, hogy miért. Hiszen itt élhető meg igazán az az eredetiség, az a régi érintetlenség, ami ma is leginkább világlátásra csábít! Az utazás során találkozhatunk az egykor „indiai fejvadászként” ismert nágákkal, sétálhatunk a kelet-tibeti kolostorokban, és együtt kalandozhatunk a vadregényes bangladesi határszélen is. Mert az Agrával India korántsem korlátozódik Agra városára…

1-2. nap: Érkezés a Hét Nővér földjére

Kalkuttai átszálással Guwahatiba, Asszám központjába repülünk, ahonnan busszal folytatjuk az utunkat. Pihenünk egyet a Umiam-tó szépséges partján, majd Méghálaja központjába, Shillongba érve belevetjük magunkat a város színes forgatagába, a Police bazárba. Szállás: Shillong.

3. nap: Kirándulás a vízesések völgyében

Reggeli után a vízeséseiről és barlangjairól világhírű Csérrapundzsíba kirándulunk. Saját bőrünkön is tapasztalhatjuk meg, miért is nevezik India ezen részét a Felhők Lakhelyének. Alkalmunk lesz sétálni a zöld rengetegben és egy kilátóból átkukkantunk a szomszédba, Bangladesbe is. Szállás: Shillong.

4. nap: Élő hídon át az erdő mélyére

Reggeli után Mawllynongba sétálhatunk át Méghálaja szimbólumainak számító, élő gyökerekből font hidak egyikén. Innen a Bangladesi határ mellé, Dawkiba megyünk tovább, ahol az Umngot-folyó felett kifeszített függőhídról gyönyörködhetünk a környék természeti szépségeiben. Szállás: Shillong.

5. nap: Ősi hagyományok találkozása: Shilong – Nartiang

Ma Nartiangba kirándulunk, ahol sétát teszünk az akár 8 méter magasra törő monolittüskék között, melyeket a helyi törzsek állítottak. Meglátogatunk egy Durgá istennőnek szentelt hindu templomot, Shillongba visszatérve pedig a helyi kereszténységgel is ismerkedünk a város katedrálisában. Szállás: Shillong.

6. nap: Asszám központjában

Reggeli után az északkelet-indiai törzsek kultúráját bemutató Don Bosco Múzeumba látogatunk, majd visszaindulunk Asszámba. Guwahatiban hajóval hódítjuk meg a világ kilencedik legnagyobb folyóját, a Brahmaputrát. Szállás: Guwahati.

7. nap: Szent helyek között

Reggeli után a hindu istennőkultusz egyik legszentebb helyére, a Kámákhjá templomhoz látogatunk. Majd a közeli Szaulakucsiba kirándulunk, ahol betekintést nyerhetünk a világhíres asszámi textilipar kulisszái mögé; Hadzsóban pedig a hinduizmus, a buddhizmus és az iszlám egy-egy szent helyét keressük fel. Szállás: Guwahati.

8. nap: A madarak paradicsomában: Namérí

Reggeli után a Brahmaputra mentén kelet felé indulunk, hogy négy és fél óra alatt elérjük a több mint 370 madárfajnak és számos ritka állatnak otthont adó Namérí Nemzeti Parkot. Este tábortűz mellett hallgathatjuk az erdő lenyűgöző hangjait. Szállás: Namérí.

9. nap: Evezés zúgókon át

Korán ébredünk, hogy még reggeli előtt sétáljunk egy kellemeset a hajnali élettől nyüzsgő erdőben. A nap további részét a Jia Bhoreli folyón, csónakban töltjük. Szállás: Namérí.

10. nap: Kelet-Tibet buddhista templomai

Ma egy újabb államban, Arunácsal Pradésben is megvetjük a lábunkat. A tibeti és bhutáni kultúrával átitatott térség buddhista hagyományaival és a keleti Himalája csúcsaival ismerkedünk, ahol három buddhista templomot is meglátogatunk. Szállás: Namérí.

11. nap: A rinocéroszok otthonában

Reggeli után az indiai egyszarvú rinocérosznak és más nagytestű allatnak otthont adó rezervátumba, a Kaziranga Nemzeti Parkba indulunk. Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat, majd dzsippel kezdjük el a terület felfedezését. Szállás: Kaziranga.

12. nap: Elefántháton a vadonban: Kaziranga Nemzeti Park

Kora reggel kezdjük a napot a park középső részén. Ha szerencsénk van, elefánthátról pillanthatjuk meg a rinocéroszokat. Reggeli a szálláson, majd dzsippel cirkáljuk be a nyugati területeket. Szállás: Kaziranga.

13. nap: Egy folyami sziget kézművesei

Busszal és komppal érjük el a térség legnagyobb folyami szigetét, Madzsulit. A sziget az asszámi vaisnava hinduizmus és az itt élő törzsi közösségek kulturális és kézműves központja, ahol egy törzsi táncelőadásban is részünk lesz. Este megérkezünk Dzsórhátba. Szállás: Dzsórhát.

14. nap: Úriemberek földjén

Reggeli után üdítő sétát teszünk Asszám híres teaültetvényeinek egyikében, délután pedig megnézzük az 1876- ban alapított Gymkhana Clubbot, ahol a brit – most pedig már az indiai – úriemberek üthetik a labdát Ázsia legrégebbi golfpályáján. Szállás: Dzsórhát.

15. nap: Úton a fejvadászok országába: Kohima

Reggeli után Nágaföld felé vesszük az irányt és nagyobb lélegzetvételű utazással érjük el a nága népcsoportok kultúrájáról és a hírhedt – de ma már békés keresztényként élő – fejvadász törzseiről nevezetes állam központját, Kohimát. Szállás: Kohima.

16. nap: Nágaföld múltja és jelene

Reggeli után Khonomába indulunk, amely az angami nága törzs egyik települése. Megismerkedünk Khonoma leghíresebb fiának, a nága függetlenségi mozgalom vezetőjének történetével is. Délután a 20. századi történelem egyik mementóját, a második világháborús katonai temetőt látogatjuk meg. Szállás: Kohima.

17-18. nap: indulás haza

Reggeli után transzfer a 75 kilométerre lévő dimapuri reptérre és kalkuttai átszállással indulunk haza.

Galéria