Nágaföld központja, Kohima

Kohima India egyik legvadregényesebb államának, Nágaföldnek a központja. Eredeti neve Kewhira, melynek jelentése „a föld, ahol a Kewhi virág nő”. A százezer lakosú várost főként a nága Angami törzs tagjai lakják, de keveredik itt Északkelet-India szinte minden népcsoportja. Ennek a kulturális sokszínűségnek látványos eredménye a város piaca, ahol az élelmiszer-alapanyagok végtelen tárháza fogadja a látogatót. Kapható itt a térségben termő szellemcsili (bhut jolonkia), amely a világ egyik legerősebb csípőspaprikája, de megtaláljuk itt a törzsi konyha elengedhetetlen alapanyagait, szokatlan húsokat és mindenféle lárvákat árusító standokat is.

A Nága-hegységben megbúvó településen a 19. század második felében a brit hadsereg alakított ki katonai központot. A II. világháborúban Kohima volt a legnyugatibb pont, ameddig a japán csapatok előrenyomultak Brit Indiával szemben. A várost egy darabig elfoglalták ugyan a japánok, de az 1944. április 4-én kirobbanó ütközetben a britek két hónap alatt visszafoglalták a területet. A hosszan tartó és sok áldozatot követelő csatában a város jelentős része elpusztult. Az esemény mementója a katonai temető, ahol 1420 elesett katona nyugszik. India függetlenné válása után a terület Asszámhoz tartozott, de a függetlenségüket nagy becsben tartó nágák megküzdöttek szabadságukért és 1963-ban teljes értékű, független állammá alakultak Indián belül.

Kohima

Khoima látképe a magasból, Nágaföld, India. Fotó: Agra archívum.

Nágaföld sokáig a fejvadász-törzseiről volt hírhedt. A hagyománykövető harcias törzsek párválasztó rituáléjának részeként a férfi ajánlott fel az ellenséges törzstől szerzett trófeát a kiválasztott feleségjelöltnek. Bár az angolok betiltották ezt a szokást, még a huszadik század közepén is volt rá precedens. Ezek után szinte meglepő, hogy az állam az indiai kereszténység egyik fellegvára. A lakosság több, mint 90 százaléka vallja magát kereszténynek, ami a 19. században kezdődő baptista térítés eredménye.

A 21. századi Kohima már nem sokban különbözik India hasonló méretű hegyivárosaitól, de a törzsi kultúra mélyen gyökerezik a térségben. A város közelében lévő települések – például Khonoma – még őrzik a hagyományos építészetet és kézművességet, ami jól szemlélteti, hogy India milyen sokszínű ország.

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó