Csérrapundzsí (Cherrapunji‎) – a Vízesések völgye

Az India keleti csücskében elterülő Méghálaja államot nem véletlenül nevezik a Felhők Lakhelyének. A Föld legcsapadékosabb vidékén járunk, aminek számos látványos következményével találkozhatunk: burjánzó zöld növényzettel, lassan cammogó felhőóriásokkal, a hegyek oldalán lezúduló vízesésekkel. A Khászí-hegység déli oldalán megbújó Csérrapundzsí (Cherrapunji) apró, de gazdag otthona a természet szépségeinek és a helyi törzsi kultúrának.

Nohkalikai vízesés, Cherrapunji

Csérrapundzsí (Cherrapunji‎), vízesések földjén járva. Fotó: Agra archívum

A város környékén több tucat vízesése közül a leghíresebb 340 méter magasról lezúduló Nohkalikai, a világ negyedik legmagasabb alábukó vízesése. A monszun csapadékából táplálkozó, de egész évben aktív zuhatag az állam egyik szimbóluma, kiváló helyszín pihenésre és kalandos túrázásra egyaránt. A várostól 12 kilométerre, Thangkharang Parkban a háromlépcsős Kynrem vízesésben gyönyörködhetünk. Ugyanitt találjuk a lefordított tölcsér alakú Khoh Ramhah sziklaformációt is, amely a hagyomány szerint egy démonasszony földre hullott és megkövesedett kosara.

A térségben hulló évi 11 000 milliméter csapadék hatását nem csak a felszínen érezhetjük, hiszen a víz eróziós munkájának köszönhetően a hegyek alatt látványos mészkőbarlang-rendszerek alakultak ki, melyeket könnyen elérhetünk Csérrapundzsíból is.

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó