2020.02.24

Utazás Szíriába: lehetséges, élményteli és biztonságos

Vannak hírek, amit az ember csak nehezen tud magában tartani… Nekünk ilyen volt az, amire hosszú ideje várunk, de most már kimondhatjuk: 2020 őszén végre újra eljuthattok velünk Szíriába!

Ebben a bejegyzésben Hölvényi Kristóf arabista mutatja be az utat, megosztjuk Kocsis Fülöp metropolita ajánlását, és egy miniinterjút is olvashattok Vincze Csaba barátunkkal, aki áprilisban járt kint.

Előkészületek

Utoljára 2015-ben szerveztünk programot Szíriáról, ami akkor csak egy budapesti előadás lehetett; de az elmúlt két évben a helyzet stabilizálódásának köszönhetően már elkezdek visszatérni az utazók.

Így mi is felvettük a kapcsolatot mindenkivel, aki hiteles információkkal bírt. A damaszkuszi Nagymecsetben is dolgozó libanoni építészettörténésztől, az évente a helyszínre utazó magyar egyházi vezetőn és a kint is dolgozó magyar régészen és a tavaly turistavízummal kijutó utazón át, az újra utakat szervező helyi partnerirodánkig mindenki megerősítette: megfelelő előkészületekkel lehetséges, élményteli és mindenekelőtt biztonságos Szíria fő látványosságaihoz eljutni. Így belevágtunk, és megtettük (és megtesszük) Nektek a szükséges szervezést, hogy újra megnyissuk Szíria kapuit Számotokra.

Utazás Szíriába Damaszkusztól Palmüráig

Így gondos szervezés után, a héten debütáló új katalógusunk egyik nagy újdonságaként, már konkrét útitervet ajánlhatunk nektek, hogy 2020 szeptemberében az Agrával újra felfedezhessétek Szíria csodáit. Az alábbi videóban csoportvezetőnk, Hölvényi Kristóf (fotóriporter, arabista) kollégánk mondja el a legfontosabbakat.

Részletes programtervünk ezen az oldalunkon tekinthető meg.

 

Az alábbiakban még néhány első kézből származó információt és személyes üzenetet is szeretnénk megosztani Veletek azoktól a magyaroktól, akik a közelmúltban jártak itt. Érdemes rászánni az időt és tovább olvasni!

Utazás Szíriába - Fülöp metropolita üzenete

Kocsis Fülöp metropolita (érsek), a magyar görögkatolikus egyház feje 2017 óta minden évben személyesen járt Szíriában – legutóbb 2019 augusztusában, – hogy anyagi és lelki támogatást vigyen az ott élő keresztények számára. Az Agra kérdésére ő ezt üzente Szíria iránt érdeklődő utazóinknak:

Szíria ma sem vesztette el ősi varázsát. Bár a háború alaposan megtépázta, a föld, a kövek, a szellemiség, a kétezeréves egybefüggő keresztény hagyomány ma is jelen van, ma is érzékelhető, kitapintható. Az itt élők keleti vendégszeretete Ábrahám óta megtapasztalható valóság, angyaloknak kijáró kedvesség. Eddigi útjaim során mindig új és új arcát ismerhettem meg ennek az ezerszínű világnak, Kelet vallási és kulturális kincsestárának. Bízom benne, hogy még sokszor eljuthatok szíriai testvéreimhöz, és másokat is hozzásegíthetem ezekhöz a páratlan élményekhöz.

2018-as utazásáról részletesen ebben a videóban számolt be.

Utazás Szíriába - interjú Vincze Csabával

Vincze Csaba barátunk, IT szakember és szenvedélyes utazó, akinek sok friss fényképet köszönhetünk Szíriáról, 2019 áprilisában, most járt először az országban. Az első magyarok között volt, akik turistavízummal léptek be újra Szíriába. Rajta is az a lelkesedést és megérintettséget éreztük a kezdetektől, mint azokon, akik hivatásuk okán is kötődnek valahogyan Szíriához. Ezért egy rövid beszélgetést is készítettünk vele, hogy személyesen tőle kapjatok bepillantást az élményeibe.

Kilátás Aleppóra a citadellából, Szíria, 2019. április.

Utazás Szíriába 2019-ben - bár nem példátlan, de - nem egy szokványos úti cél választás. Miért döntöttél úgy, hogy ide utazol?

VCs: Mindig is nagyon vágytam a Közel-Keletre, azon belül is a kulturális és vallási sokszínűségéről leginkább ismert Szíriába. Ez a vidék elképesztő mennyiségű történelmileg is fontos helyszínnel rendelkezik; Szíriát gyakran nevezik a civilizáció bölcsőjének, nem is véletlenül. 2010-ben nagyon közel kerültem, hogy a megboldogult Malév járatával eljussak Damaszkuszba, de akkor még nem jártam Európán kívül, és a médiából tájékozódva az a kép élt bennem is, mint a legtöbb emberben: a Közel-Keletre utazni veszélyes, így végül azon a nyáron maradtam egy európai úti célnál. Valószínűleg ez volt életem legrosszabb döntése, hiszen 2011-től feje tetejére állt az egész ország…

Napi szinten követtem az eseményeket tényleg a kezdetektől, és végül 2018 karácsonyán döntöttem el, hogy jövőre elutazom Szíriába. A lökést az adta meg, az interneten eddigre megjelentek az első élménybeszámolók különböző nemzetiségű utazóktól, ezáltal áramlani kezdett az információ is. Bárki írt bármilyen angol nyelvű posztot, azzal kapcsolatba léptem, így gyűjtöttem be minden létező információt, amit csak lehetett, míg egyértelmű lett, hogy igenis biztonságos az utazás Szíriába.

Fényképeiden - bár látszanak a háború nyomai is - sok mostani kép olyan állapotban mutatja be az egyes helyszíneket, hogy ránézésre akár 10 éve is készülhettek volna. Milyen dél-nyugat Szíria kulturális öröksége most, a háborús események elültével?

VCs: Damaszkusz belvárosa szerencsére teljesen megúszta a pusztítást, így ott nem lesz olyan érzése az embernek, hogy bármi történt volna az elmúlt évtizedben. Teljesen épen maradt a fantaszikus Ommajjád mecset (ahol Keresztelő Szent János sírja is van), Bab Tuma, Damaszkusz keresztény negyede, ahol a kis utcákon sétálva teljesen az az érzésünk támad, hogy egy mediterrán európai városban járunk. Itt tényleg minden megtalálható: különböző felekezetű templomok, kávézók, éttermek és széles választékkal rendelkező bárok is. Az Azem-palotát semmiképpen sem szabad kihagyni!

A fővárostól északra Maaloua és Sednaya nevű keresztény települések is egészen elképesztő történelemmel rendelkeznek. Itt még Jézus anyanyelvét, az arámit használják az emberek, és ha kis szerencsénk van, beülhetünk egy tradicionális misére is. Visszatérve Damaszkuszba a nagy, fedett bazárban korlátlan mennyiségű időt el lehet tölteni, mert tényleg szinte mindent meg lehet venni, a régiségektől kezdve a fűszereken át a videójátékokig.

Szíria az egyik legmegfogóbb Közel-Keleti ország; szinte mindenki, aki járt itt valaha, vissza akart még térni.  Furcsamód, akik a háború elcsitultával, 2017-2019-ben jártak ott, mintha még jobban kötődnének hozzá: kicsit mindenkinek személyesen is fontossá válik az ország.  Te hogyan látod, mi lehet ennek az oka?

VCs: Szerintem az lehet a kulcsa ennek, hogy a médiából az a kép rajzolódik ki elénk, hogy az országban csak vallási fanatikus emberek élnek, akik csak ölték egymást az elmúlt években… majd egyszer csak ott vagyunk, és rájövünk, hogy a szírek a legbarátságosabb, legönzetlenebb, legnyitottabb emberek a világon. Ők szenvedték meg a legjobban a 2010-es évek nagyhatalmi játszmáit, hiszen mindenkinek van egy családtagja vagy barátja akit elvesztett a háború során, mégis ennél több pozitívummal és reménnyel teli emberrel nem találkozik máshol még egy sokat látott utazó sem.

Soha korábban nem történt velem olyan, mint Homszban, hogy a taxis egy 10 perces fuvar után azt mondta, hogy hagyjuk,  hiszen az első külföldi vendégek egyike vagyok. Cserébe vigyem a hírt, hogy Szíria újra biztonságos.

De kaptam ugyanilyen indokkal falafel szendvicset is  Aleppóban. Az embereknek nagyon sokat jelent minden egyes turista, hiszen tényleg mi vagyunk annak a jelei, hogy a helyzet kezd normalizálódni valamelyest. És valóban: amikor az utcáról behívnak egy teára vagy egy szelet süteményre, akkor még ők hálálkodnak, hogy annak ellenére, hogy csak borzasztó hírek kerülnek az országról a sajtóba, mi mégis úgy döntöttünk, hogy idelátogatunk. Minden egyes beszélgetés után az az érzésem volt, hogy bárcsak ezek az emberek a közelemben lehetnének mindig. Sok borzalmat éltek át, mégis nyitottak, és tele vannak reménnyel a jövőt illetően. Minden egyes nap eszembe jut Szíria, és alig várom,  hogy lehetőségem legyen visszatérni. Andre Parrot francia régész, a párizsi Louvre korábbi igazgatója mondta egyszer: „mindenkinek két hazája van, a sajátja és Szíria”. Valahogy én is ugyanígy érzem azóta, hogy ott jártam.

Nyilván a legtöbbeket foglalkoztató kérdés egy ilyen úttal kapcsolatban a biztonságé. Milyen volt a biztonsági szituáció, amikor te ott jártál és mi a mostani helyzet?

VCs: Ahogy említettem korábban, tényleg szinte az első tüntetések óta követem, hogy mikor mi történik Szíriában. 2018 végére a helyzet már nagyjából normalizálódott, az ország legnagyobb részén már megszűntek a fegyveres összecsapások, ezért is döntöttem az utazás mellett. 2019-ben már csak Aleppó nyugati vonzáskörzete számított kockázatosabb területnek, de a város határán több ezer katona állomásozott, garantálva a biztonságot, így egy pillanatig nem éreztem magam veszélyben. 2020 elején a frontvonal végre elmozdult a város határából olyannyira messzire, hogy már a légiközlekedés is beindult, így 2012 óta először már Aleppó repülőtere is használhatóvá vált, így most már kijelenthetjük, hogy az ország turisztikai szempontból legfontosabb helyszínei mind abszolút biztonságban vannak. Mióta ott jártam újra látogatható lett Palmüra és Boszra is, ami néhány évvel ezelőtt még teljesen elképzelhetetlen volt.

Mit üzennél azoknak, akik egy 2020-as szíriai utazást fontolgatnak?

VCs: Hogy egy percig se gondolkodjanak! Szíria biztonságos, az emberek fantasztikusak, az ország kulturális öröksége pedig egészen elképesztő. 2011 óta soha ilyen nyugodt nem volt a helyzet, és biztos vagyok benne, hogy az elkövetkezendő néhány évben ismét kiemelt turista célponttá fog válni, és legalább annyira népszerű lesz, mint a háború előtt volt. Most itt a nagy lehetőség, hogy még a nagy tömeg előtt láthassák az országot. •

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó