Miért utazzunk a Közel-Keletre 2020-ban (is)?

Bármilyen hírt is halljunk a Közel-Kelet kapcsán a nyugati médiában (márpedig mostanában időről-időre hallunk), azt az esetek többségében leginkább a „baljós, „aggasztó”, „szomorú” kifejezésekkel jellemezhetjük. Óhatatlanul felmerülnek ilyenkor az emberben a kérdések:

„Érdemes erre a vidékre utazni ilyen »zavaros időkben«?”

„Nagyon érdekes országok, de nem lenne érdemesebb elhalasztani a tervezett utazásunkat későbbre?”

A mi válaszaink ezekre ugyanakkor:

Persze! (Figyeljünk oda a fontos kérdésekre, de azért ne rezeljünk be!)

illetve

Közel sem biztos, hogy szükséges halasztani! Sőt… Sok olyan kiváló élményről maradhatunk le, amit csak ezeken az utakon tapasztalhatunk meg.

Miért mondjuk ezt?

Az Agra története 1998-ban egy, a magyar utazásszervezésben úttörőnek számító iráni úttal vette kezdetét. Az azóta eltelt bő 21 évből bajosan tudnánk felidézni olyan évet, hogy „aggasztó” hírek ne kaptak volna szárnyra nyugaton a Közel-Kelet vagy a Közép-Kelet térségeiről, miközben utazóink pedig lelkesen, pozitív élmények sokaságával tértek vissza ottani útjainkról.

Sajnos természetesen előfordult olyan is, hogy a szervezés során, az éppen viharossá váló politikai helyzet miatt, már korán le kellett mondanunk egy-egy megálmodott út megvalósításáról. De az elmúlt bő két évtizedben megtanultunk különbséget tenni a „baljós hírek” és a valós kockázatok között.

Irán. Kép: Agra archívum

Irán. Kép: Agra archívum

De miért van akkor ez az aggodalom az európaiakban?

Valahol természetes, hiszen benyomásainkat a rendelkezésünkre álló információk határozzák meg. És többnyire azok a hírek ütik csak át a nyugati média ingerküszöbét, amelyek elég megdöbbentőek, hogy hatást váltsanak ki. Márpedig a „minden rendben” típusú információknak sajnos nem igazán van hírértéke.

Pszichológiailag hasonlóan működik ez, mint a légi közlekedéssel kapcsolatos benyomásaink. A statisztikákból egyértelmű, hogy az erős biztonsági protokollok miatt a repülésnél biztonságosabb utazási forma gyakorlatilag nem létezik. Mégis mivel ha nagy ritkán egy-egy katasztrófa történik – legyen az bárhol a világon, – szinte biztosan értesülünk róla, az a benyomásunk alakulhat ki, hogy ennek komoly kockázata van. Pedig éveken át tartó gyakori repülés is kevesebb veszélyt hordoz magában, mint amit párszáz kilométer autózás jelent. De mivel az utóbbi a mindennapjaink része, és szerencsére ritkán történik velünk baleset, nem a valós kockázatokat mérlegeljük, hanem – ez esetben megtévesztő – megérzéseinkre hallgatunk.

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia. Fotó: Agra archívum.

Egy-egy háborús cselekmény, politikai bizonytalanság vagy kisebb-nagyobb összecsapásokat is okozó tüntetéssorozat híre pedig elég erős benyomás, ami – főleg ha más információ nem nagyon jut el hozzánk – meghatározhatja az érzéseinket egy-egy térséggel kapcsolatban. Pedig a szigorú biztonsági protokollok, azzal együtt, hogy a külföldiek diplomáciai okokból is mindenhol kiemelten védendő személyek, azt eredményezi, hogy a Közel-Keleten valójában jobban odafigyelnek a biztonságunkra, mint egy-egy európai országban. 

Ha például Franciaországra gondolunk, ott igazán nagy hagyománya van a (khmm…) vehemens tiltakozásoknak. Az időről-időre előforduló úttorlaszok, rendőri akciók, olykor égő barikádok képe mégsem az első, ami Párizsról eszünkbe jut (hanem a kultúra, kávézók, vagy a jó borok), mert többé-kevésbé ismerjük vagy legalábbis ismerősnek érezzük az országot, és kulturális benyomásaink emiatt felülírják a szórványos „aggasztó események” képeit.

Ugyanakkor a jó értelemben vett kaland élménye valahol mindig az ismeretlennel való találkozásból és megismeréséből születik. És erről – ha ezt a posztot idáig elolvastad, aligha kell győzködnünk Téged – érthető módon nem akarunk lemondani.

Szamarkand, Üzbegisztán

Szamarkand, Üzbegisztán. Kép: Bodó Gábor.

Élmények sokasága vár, amit csak itt tapasztalhatsz meg

A Közel-Kelet világa az „ismerős ismeretlen” világ egyik legjellemzőbb példája. Az Ezeregyéjszaka, a kelet mesés világa, az egzotikus kultúrák vagy épp nyüzsgő bazárok képe mindannyiunkban ott él valahol.

És a valóság sokszor még ennél is többet ad:

  • gyönyörű, változatos tájak: mert jóval sokszínűbb ez a vidék, mint elsőre gondolnánk. Bővizű forrásoktól és buja erdőktől havas hegyvonulatokon át a sivatagokig mindent megtalálhatunk, sokszor egy-egy országon belül is.
  • igazi keleti vendégszeretet: ma még ez is élő hagyomány. Iráni utazóink számára például az egyik legmeghatározóbb élmény szokott lenni, hogy bár a nyugati médiában leginkább a szigorú ajatollahok képe jelenik meg az ország arcaként, számukra mindig az emberek közvetlensége és kedvessége a legerősebb benyomás.
  • egyedülálló kulináris élmények: természetesen méltán híres a régió konyhája is, amit mindenképpen érdemes a helyszínen, hiteles formában is megismerni.

Libanon - lepénykenyér, falafel, mezzék.

Libanon – lepénykenyér, falafel, mezzék. Kép: Agra archívum.

  • elképesztő látnivalók: Baalbek Csontváryt is lenyűgöző monumentális romjai, Jeruzsálem nyüzsgő óvárosa, Iszfahán építészeti csodái, Petra ősi romvárosa – hogy csak néhányat említsünk… A görög-római örökségen át, a bizánci és a muszlim kultúra fénykorának vagy épp a keresztesek hajdani dicsőségének emlékei mindenhol rendkívüli programgazdagságot kínálnak.

Marszaba, Szentföld

Marszaba, Szentföld. Fotó: Agra archívum.

  • kultúrák sokszínűsége: mert bár hajlamosak vagyunk egy-egy domináns néppel, vallással, vagy kultúrával azonosítani az egyes országokat, valójában a Közel-Kelet valahol egy sokszínű kulturális kavalkád, ahol keresztényekkel, zsidó és muszlim irányzatok sokféle arcával éppúgy találkozunk, mint misztikus drúzokkal vagy épp „tűzimádó” zoroasztriánusokkal.
  • pezsgő keleti hangulat: bazárok, színek, illatok, ruhák, érdekes emberek... Ez az a hangulat, amiről talán leginkább él bennünk egy kép – de a valóságban is megtapasztalni mindezt mégis összehasonlíthatatlanul nagyobb élményt jelent.

Amman, Jordánia

Amman, Jordánia. Kép: Agra archívum.

Akkor fölösleges az óvatoskodás?

Meggyőződésünk, hogy megfelelő felkészültséggel a Közel-Keletre utazni ma is teljesen biztonságos, és egyedülálló élményt jelent.

Természetesen némi odafigyelésre azért szükség van, a régióban sok az érzékeny egyensúly, ami sajnos olykor megbicsaklik. Ezért úgy gondoljuk, hogy felkészült társra van szükség az utazáshoz.

Perszepolisz, Irán

Perszepolisz, Irán. Fotó: Agra archívum.

Az Agra ezt a társat jelenti itt is Számotokra. Folyamatosan monitorozzuk úti céljainkat. Felkészült, szakértő vezetőink maguk is és helyi kapcsolataik révén is figyelemmel követik a térség mindenkori helyzetét. Ha kell külügyi, diplomáciai kapcsolatainkkal is egyeztetünk és helyi partnerirodáinkkal is folyamatos kapcsolatban vagyunk. Az utak biztonsága a legfontosabb szempontunk, és mindent megteszünk, hogy semmiképp ne kockáztassunk; ugyanakkor nem sajtóbenyomások, hanem a valós helyzet alapján mérlegelünk.

És igen, ez alapján úgy látjuk, hogy a Közel-Kelet 2020-ban is egyedülálló, emlékezetes és sokszor elmesélhető élményeket ígér, és ugyanakkor szervezett útjaink keretei között teljes biztonságban fedezhetitek fel személyesen is ezt a világot.

Erre a kalandra hívunk tehát 2020-ban is útjainkon.  Csatlakozz az Agra aktuális útjaihoz az Ezeregyéjszaka világába!

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó

Dr. Mordovin Maxim régész, egyetemi adjunktus, az üzbegisztáni útjaink csoportvezetője egy sokkoló szamarkandi történetet mesél Timur Lenk átkáról és a Gur-i Emír mauzóleumról.