Király Attila
grafikus, multimédia

A pekingi láma templom titkai

A Tiltott Város, a Nagy Fal vagy a Mennyei Béke Templomának csodái könnyen elterelik az utazó figyelmét Peking rejtett kincseiről. Selyemút túráinkon egy ilyen, ritkábban emlegetett látnivalót keresünk fel, a Láma templomot.

A láma templom (vagy Jungho templom) eredetileg a Csing dinasztia udvari eunuchjainak szállása volt, majd Jung Cseng herceg lakóhelyéül szolgált egészen 1722-es trónra lépéséig. A császár elköltözése után az épületegyüttes egyik felét buddhista kolostorrá alakították át, ahol a tibeti gelugpa rend szerzetesei kaptak helyet. 1744-től kezdve az egész komplexumot kolostorként és templomként használták, azóta is a tibeti buddhizmus legfontosabb központja Tibet területén kívül.

Ma is több mint száz, főként Mongóliából és Tibetből származó szerzetes él itt, a láma templom falai között pedig népes hívő közösség lel otthonra – egy igazi élő műemlék, amit szerencsére a kulturális forradalom rombolása is elkerült. Ezen a majdnem száz éves filmfelvételen győződhetünk meg arról, hogy a komplexum szinte teljes épségben vészelte át a viharos huszadik századot.

A több mint hat hektáros templomkörzet finoman kimunkált épületek és ereklyék tömjénfüst-köpenybe burkolózó kincsestára. A gelugpa kánonban fogant tantrikus bronzszobrokat, mesés kidolgozású kárpitokat, faragott faboltozatokat és imahengereket a kínai birodalom sárga csempéi foglalják keretbe, a körzetet pedig két hatalmas bronz oroszlán védi. A kolostorban pótolhatatlan értékű kéziratok sorát őrzik, Kelet-Ázsia legkülönbözőbb szegleteiből. A komplexum udvarai és csarnokai egy 480 méter hosszú, észak-dél tengely mentén követik egymást. A kínai udvari építészet legnemesebb hagyományai találkoznak itt a mandzsúriai, mongol és tibeti stílussal, ami a világon egyedülállóvá teszi a templomkörzetet.

A hat fő épület a Béke és Harmónia kapuja és csarnoka (Yonghemen és Yonghegong Dian), az Örök Áldás Csarnoka (Yongyoudian), a Törvény Kerekének Csarnoka (Falundian), a Tízezer Öröm Pavilonja (Wanfuge) és a Békés Beteljesülés Pavilonja (Suichengge). Délről észak felé haladva az udvarok egyre kisebbek, az épületek egyre magasabbak lesznek, ami a jámbor látogatóban a mérhetetlen magasság és mélység benyomását kelti.

A Tízezer Öröm Pavilonjában találjuk a templomkörzet egyik leglátványosabb emlékét, egy tizennyolc méter magas Buddha képmást. A fehér szantálfából faragott szobor a hetedik dalai láma ajándéka volt Csien-lung császár (1735-1796) számára, három éven keresztül utazott Tibetből végleges helyére. A kivételes alkotás még a Guiness rekordok között is helyet kapott.

A páratlan faragványok és csarnokok mozdulatlan világát a napi rítusok és a zarándokok mozgalmas csoportjai egyensúlyozzák ki – a Láma templom az egyik legizgalmasabb, legsokrétűbb élményt jelenti ma Pekingben.

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó

Jövő hét kedden három izgalmas előadást hallgathatunk meg a Kossuth Klubban. Az este hatkor kezdődő rendezvényen Tibet eldugott szegleteit látogatjuk végig, azokat a tájakat, helyeket és hiedelmeket, amikről ritkán esik szó a már-már divatosnak számító Tibet-kérdés árnyékában

Beyer Gertrúd egy hónapot töltött India tibeti területein – elvonulás, tanítások és a mindennapi élet leckéinek naplója Dehra Dun kolostorából