Kelet-India – Bhután • 13+1 érv, hogy miért jöjjön velünk

Különleges utazásra hívjuk Önt. A magyar utazók által ritkán látogatott vidékre látogatunk el. Kelet-Indiában kezdünk az orisszai csodatemplomokkal, melyek az ország leghíresebb szakrális helyei közé tartoznak, majd Nyugat-Bengálban gyűjtjük az élményeket, ahonnan igazi mesebeli országba utazunk, a világ egyik legeldugottabb királyságába, Bhutánba.

Kelet-India – Bhután nevű 13 napos utunk gondolatébresztő, lelket melengető örök élményt ígér. Ha Ön az út indulása után olvassa az írásunkat, s felkelti az érdeklődését, szívesen jönne velünk egy ilyen útra, kérjük érdeklődjön munkatársainknál a következő indulási időpontról az info@agra.hu e-mail címen vagy a +36/1 312 53 47-es telefonszámon.

Az út csoportvezetője, Válóczi Róbert indológus írt Önnek 13+1 érvet, hogy miért ne hagyja ki ezt az utat.

Kelet-India és Bhután tájain

1. Ősi kultúrák és a modern világ találkozása

Utunk során kézzel fogható közelségbe kerül több ezer év ősi kultúrája. Nemcsak a gyönyörű templomok és kolostorok mesélnek majd a régi hagyományokról, hanem a jelen hétköznapja is. Indiában megtapasztalhatjuk, hogyan alkalmazkodik egy hagyománytisztelő világ a 21. századhoz, Bhutánban pedig azt, hogyan igazítják a 21. századot az ősi hagyományait féltve őrző kultúrához.

2. Színes fesztiválok utazásunk idején

Az év egyik legnagyobb fesztiválja, a Daseherá idején érkezünk Indiába. A Jó a Gonosz felett aratott győzelmének tíz napos ünnepe Kelet-Indiában, az Istennő legnagyobb tettének, a világ leigázására törő Bivalydémon elpusztításának állít emléket. Bhutánban – a Gangey gompa udvarán – a Tshechu fesztiválon vehetünk részt, melyen a bhutáni buddhizmus legnagyobb szentjének életét megidéző színes előadásokat láthatunk. A fesztivál zárásaként megtekinthetjük a kolostor egész homlokzatát beterítő tekercskép kifeszítését, amelynek látványa egy lépéssel közelebb vihet minket a megváltás felé.

3. Orissza templomai

A kelet-indiai állam a vallásos építészetéről nevezetes, aminek több kiváló példáját közelebbről is megnézhetjük. Közülük is kiemelkedik a Bhubanéshwartól 60 kilométerre fekvő kónárki Nap-templom, ami az UNESCO világörökségi helyszíne. A 13. században épült templomkomplexumot Szúrjának, a napistennek szentelték. Középpontjában a Nap hét lóval vontatott szekerét megidéző épület a hindu kultúra hét évszázados, mai napig lenyűgöző alkotása.

Kelet-India és Bhután tájain

4. Magával ragadó művészet

Legyen az egy utcai árus kézműves terméke, egy sok száz éves templom istenszobra, vagy egy koloniális stílusú múzeumban őrzött 20. századi festmény, az biztos, hogy a művészet kiemelkedő alkotásai lépten-nyomon szemünk elé kerülnek. Az európai esztétikához szokott szem számára időnként furcsának hatnak, de még a leghétköznapibbnak tűnő darabok mögött is több száz évnyi történet várja, hogy elmeséljék.

5. Különleges ételek

India méltán híres egyedi, mással össze nem téveszthető konyhájáról. Orisszában és Nyugat-Bengálban a jellegzetes vegetáriánus fogások mellett – a tengerpart közelségének köszönhetően – gyakran kerül hal is az asztalra. Ez azonban nem probléma egy vegetáriánus hindu számára, hiszen az ősi bölcsek szerint a bengáli hal inkább növény, mint állat.

6. Felpezsdítő nyüzsgés

India városaiban az élet egyetlen pillanatra sem áll meg. A nyüzsgés elsőre összes érzékszervünknek feladja a leckét, de az újdonság varázsa gyorsan hatalmába keríti az embert. Újdonság pedig lesz bőven, hiszen Indiában legtöbbször még a villanykapcsoló is fordítva működik.

7. Nyugtató béke

Kalkutta 14 milliós metropoliszától csak egy óra repülőútra, egy egészen másik világba csöppenünk. India kavalkádjához képest Bhután a béke hegyekkel körbezárt kis szigete. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy percre is unalmas lenne.

Kelet-India és Bhután tájain

8. Bhután – a világ utolsó buddhista királysága

Bhután, a Mennydörgő Sárkány Birodalma az utolsó független himalájai királyság, ahol a buddhizmus az államvallás, s nem olvadt bele a térség valamelyik nagyhatalmának, Kínának vagy Indiának területébe. Hagyományaikat féltve őrzik a külső befolyástól, így szinte kiváltságnak érzi az ember, ha ellátogathat erre a különleges helyre.

9. Lenyűgöző tájak

A természet igen sok látnivalóval kecsegteti az utazót Kelet-Indiában és Bhutánban is. Hatalmas folyamokon át, az Indiai-óceán partján és a Himalája többezer méteres csúcsai között vezet majd az utunk. Orissza és Bengál síkvidéke után Bhutánban 2000 méter felett töltünk majd szinte minden percet.

10. Szent helyek

Utunk során számos hindu, buddhista és keresztény szent helyet is meglátogatunk. Kalkuttában találjuk a hinduizmus egyik legkülönösebb istennőjének, Kálínak híres templomát, ami a mai napig az Istennő véres kultuszának legszentebb helye. Szintén Kalkuttában nyugszik Szent Teréz, ismertebb nevén Teréz Anya, akit a római katolikus egyház 2016-ban szentjei közé emelt a kalkuttai szegények segítéséért. A Paro-völgyben a Tigrisfészek kolostor állít emléket Guru Rinpocsének, aki elhozta a buddhizmust Bhutánba, kiérdemelve ezzel az ország legfontosabb szentjének járó dicsőséget.

Kelet-India és Bhután tájain

11. Remek séták

Nincs is jobb annál, mint a Himalája tiszta levegőjén, magas hegycsúcsok között zöld réteken sétálni, esetleg meredek ösvényeket mászva megküzdeni a tökéletes látványért, vagy teát szürcsölve élvezni a pillanatot – Bhutánban mindez lehetséges.

12. Váratlan találkozások

Nem kétséges, hogy nagyon sok különös és emlékezetes találkozásban lesz részünk. Indiában és Bhutánban is egészen mások az emberek, mások a hétköznapjaik, mások a szokásaik is – de pont rajtuk keresztül jutunk majd közelebb ezekhez a számunkra idegen világokhoz.

13. Életre szóló élmények

Ha valaki utazik, rengeteg új emlékkel gazdagodik. India és Bhután nem hétköznapi élményekkel szolgál. Néhány nap elég ahhoz, hogy az ember világképe alapjaiban is megváltozzon. És ehhez még spirituálisnak sem kell lennie.

+1. Agra minőség és kényelem

elképesztő tájakon járunk majd, s igen gazdag programban lesz részünk. Gondoskodunk róla, hogy az élmény lélegzetelállító legyen, és az utazás mégse legyen kifullasztó. A megszokott Agra minőséget és kényelmet biztosítjuk Önnek, hogy életre szóló élményként, és ugyanakkor mégis kényelmes utazásként emlékezhessen vissza erre a közös utunkra is.

Kelet-India és Bhután tájain

További érdekességek Bhutánról

Megosztunk Önnel néhány érdekes információt Bhutánról, a világ legeldugottabb királyságáról. Októberben kivételes élményben lehet részünk, mert részt vehetünk egy Tshechu kolostori fesztiválon is. Jöjjön velünk. Érdemes!

  • Bhutánban a fejlődés legfontosabb mutatószámának nem a GDP-t, hanem a Bruttó Nemzeti Boldogságot tartják.
  • Az ország hivatalos turisztikai szlogenje: „A boldogság helyhez kötött”.
  • Az India és Kína között elterülő Bhután északi határán a Himalája főlánca húzódik, 7000 méter körüli csúcsokkal. Az ország legmagasabb hegycsúcsa a 7570 méter magas Gangkhar Puensum.
  • Terveik szerint néhány éven belül teljesen bio országgá válhat Bhután.
  • Az ország 70 százaléka erdő, fele pedig természetvédelmi terület, ahol rengeteg különleges állatfaj él. Bhután talán a világ egyetlen országa, ahol az erdőtakaró növekszik.

Kelet-India és Bhután tájain

  • Csak 1974-től fogadnak turistákat, de korlátozzák a látogatásukat, például a turisztikai díjjal, ami szezontól függően napi 200-250 USD, mely magában foglalja a szállás, utazás, étkezés és helyi kísérő költségeit.
  • Csak 20 éve engedélyezték a tévéadásokat és az internetet.
  • Az ország neve a helyi dzongkha nyelven Drukjul, ami Sárkányföldet jelent. Az országot gyakran a Mennydörgő Sárkány Földjének hívják.
  • Bhután államformája alkotmányos királyság, lakosainak száma körülbelül 750 ezer fő. A világ utolsó olyan királysága, melynek az államvallása a buddhizmus.
  • Az ország területe fele akkora, mint Magyarországé. Nincsenek nagyvárosok, csak a főváros, Thimphu népessége éri el a 100 ezer főt.

Kelet-India és Bhután tájain

  • Az országban több mint 1300 buddhista kolostor található.
  • Számtalan épületüket díszíti színesre festett hatalmas fallosz, mert úgy tartják, elűzi a rossz szellemeket.
  • Minden bhutáninak kötelező nemzeti viseletbe öltözni, ha iskolába, templomba vagy kormányhivatalba lép be (az ott dolgozóknak is). A női nemzeti viselet a kira, ami az indiai szárihoz hasonló hosszú szoknyából és egy kabátkából áll. A férfiak nemzeti viselete a gho, ami leginkább egy térdig érő, bő köntöshöz hasonlít.
  • Bhutánban alig létezik bűnözés.
  • Tilos a dohányzás és a dohánytermék kereskedelme. A turisták 200 szál cigarettát vihetnek az országba, amit számlával kell igazolniuk, és 200 százalékos adót kell rá fizetni.
  • Tilos az országban: óriásplakátokat kiragasztani, a templomokban fényképezni, a vallástérítés és a szent hegyek megmászása meghatározott magasság felett.
  • Az országban vadon terem a kannabisz, amit a helyiek a sertéseknek adnak étvágygerjesztőnek, ezért mondják, hogy náluk a disznók „repülnek”.

Ha lehetősége és kedve is van, jöjjön velünk októberben. Szeretettel várjuk!

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó

„A Gangesz és a Duna, ahogy a magyar és az indiai gyermekek belső világában megjelenik” címmel gyerekrajz-kiállítást tartottunk, ami egy hónapon át engedett bepillantást az indiai és magyar gyerekek elképzeléseibe egymás nagy folyóiról.