Gyarmati János
régész, néprajzkutató

Aranysírok Panamában

A közép-panamai napsütötte, füves síkságon olyan váratlan gyorsasággal kerültek napvilágra az aranyleletek, hogy az ásatást vezető régésznek, Julia Mayónak alig volt ideje felkiáltani – Állj, állj!

Évek óta várt erre a pillanatra, most mégis megdöbbent. Az ősi amerikai civilizációk két legfontosabb övezete, Mezoamerika és a Középső-Andok között húzódó ún. Átmeneti Terület a közép-amerikai „aranykirályságok” otthona, évszázados múltra tekint vissza az ott található gazdag sírok, áldozati helyek fosztogatása.

A panamai El Cañónál 2005-ben kezdtek geofizikai kutatásokba. Ezek eredményeképpen bukkantak rég elfeledett sírokat jelző körökre. Az így nyert adatokból kiindulva 2010-re tárták fel az első, arany halotti mellékletekkel ellátott harcos főnöki sírt, ám ez csak a kezdet volt. Nem sokkal később egy 5 m mély, még gazdagabb főnöki sírra bukkantak.

A főnök mellett további csontvázakat találtak, feltehetően feláldozott rabszolgák és foglyok maradványai voltak. Az i. sz. 900 táján sírba temetett főnök rangját két-két elől és hátul elhelyezett arany melldísz, négy karlemez, egy pompás smaragd ékszer.

Közvetlenül mellette egy ugyancsak aranytárgyakkal ékített csecsemő sírját találták, majd az idén egy újabb főnökét. Ilyesfajta sírok az 1930-as évektől kezdve kerültek elő a szóban forgó vidéken, de kivételes alkalom, hogy azokat régészek tárhatják fel. A mostani feltárás vezetője szerint a temető 20 további főnök sírját rejtheti.

 

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó

Mexikóra jellemző kaland: ősi piramis bukkan fel a hátsó kertben. Gyarmati János utánozhatatlan története Latin-Amerikából. Agra - társ az ismeretlenhez