Bár egész Vietnámban kóstolhatunk pho-t (leginkább „fö”-nek ejtik), legjobban tesszük, ha a szülőhelyén, északon ismerkedünk ezzel az emblematikus levessel. A magyar gyomornak is kedves, gazdag ízű húsleves ez, klasszikus esetben omlós marhahússal (pho bó), tésztával és zöldfűszerekkel. Az asztalon mi magunk kedvünkre fejezhetjük be a levesünk ízesítését: halszósszal, fokhagymával, chilivel, rizsecettel, korianderrel, nyers, friss babcsírával, zöldcitrommal. A puristák szerint mindez természetesen felesleges, mert a pho önmagában tökéletes.
Phö-leves
Közép-Vietnám a 15. századig megőrizte önálló arcát: a többé-kevésbé hindu csamok kereskedőkultúrájának köszönhető a vidék indiai ösztönzésre készített curry-jeinek sokfélesége (ez egy gazdag, sűrű szósszal főzött ételcsalád – kóstoljuk meg a ca ri gá-t, ami csirkés curry), a kókusztej használata és a fűszeresebb ízek. Az országrész végtelennek tűnő tengerpartjain mindenféle herkentyű frissen kerül az asztalra, a melegebb éghajlattal pedig több fűszer az ételekbe. Ezekre a helyi kulináris alapokra érkeztek meg a vietek a saját, északi konyhájukkal, később az utolsó királyi dinasztia uralkodói udvarának konyhájával, pl. az aprócska porciókban tálalt, kifinomult módon elkészített falatkákkal, amik ma már az utcán is felbukkannak.
Közép-vietnámi hangulat
Rendeljünk grillezett halat és mindenféle húsokat! Elképesztően jó mártogatósokat kapunk majd melléjük sóval, borssal és zöldcitrommal, vagy valami hasonlót – nem csalódhatunk. Kóstoljunk bánh khoai-t, ezt a keményebbre sütött palacsintafélét, amit garnélákkal és babcsírákkal töltenek meg, de bármelyik fajta bánh-t szeretni fogjuk. Készítsék a helyiek rizs- vagy tápiókalisztből, főzzék, gőzöljék, süssék, töltsék kedvükre!
A délvidék trópusi klímával, rengeteg hallal, gyümölccsel – a Mekong-delta minden javával kényeztet. Rambutánnal és mangóval, csillag-, és sárkánygyümölccsel, kókusszal és mindenféle banánnal. Rizzsel minden formában természetesen. Az ételeik ízesek, frissek – és sokkal édesebbek, mint Vietnám más részein, de ez egyáltalán nem jelent szirupos csöpögést.
Vietnámi gasztronómia – a szemnek is gyönyör
Ha egy kis szerencsénk van, a saigoni operaház mellett, este már egy lédús pomelo-salátát ízlelgethetünk egy kerthelységben – halszósszal, rákkal és tintahallal, nyers babcsírával meg csilivel és sóval hintve. Meg maracuja-lével leöntve, keverve persze, hogy egy kicsit másként is savanykás legyen.