Mekong-delta kirándulás dél-Vietnamban

Délkelet-Ázsia leghosszabb folyama gyakori szereplője az Agra programoknak. A vietnamiak Kilenc Sárkánynak nevezik a számtalan ágra szakadó óriást, amely itt éri el a Dél-kínai-tengert. A roppant víztömeg igazán változatos, jobbára földművelésre és halászatra épülő emberi tevékenységeket hívott itt létre, a főágakat összekötő több ezer kilométernyi csatornarendszer pedig földünk egyik legnagyobb vízi útvesztőjévé vált az idők során.

Egy egész napot töltünk ebben a sajátos zsongású környezetben. Részben a Mekongon és csatornáin, ahol különféle vízi eszközökkel keressük fel a helyi érdekességeket; részben a parton és a szigeteken, ahol egzotikus gyümölcskertekre, élénk településekre és vallási közösségekre csodálkozhatunk rá.

Mekong-delta

Mekong-delta. Fotó: Agra archívum.

Friss kerti javakat kóstolunk, például rambutánt, kókuszt, és a licsi unokatestvérét, a sárkányok szeméről elnevezett longant. Együtt ringunk a Mekongon úszó vízijácint-telepekkel, és megszagoljuk a trópusokat – a rengeteg virágot, a párás folyót és az édes gyümölcsöket. A kígyós rizspálinkát, a motorcsónakok benzingőzét és a templomi füstölőket egyaránt.

A Mekong-delta pálmakupolái bizton beleégnek az emlékezetünkbe és hosszú-hosszú ideig velünk maradnak, garantálva, hogy vissza-vissza akarjunk térni Dél-kelet Ázsiába, a fülledt trópusokra tett soron következő utazásainkon. Útra fel!

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó