Szudán ismeretlen piramisai

10 nap Núbia legszebb vidékein, régész csoportvezetővel a fekete fáraók nyomában

10 nap / min. 20 fő
Afrika Katalógus út Classic

A jelenlegi helyzet okozta bizonytalanságok miatt az utat
2021. novemberére
szervezzük át. A pontos időpont és az ár frissítése előkészület alatt áll. Addig is örömmel vesszük érdeklődésedet, és szívesen tájékoztatunk a részletekről, ha a jobb oldalon lévő "Érdekel" gomb megnyomásával és elérhetőséged megadásával lehetőséget adsz nekünk erre.

1-2. nap: Budapest–Kartúm–Dongola

Késő esti kartúmi érkezésünk és a megérdemelt pihenés után reggel irány Núbia! Terepjáróinkkal a sivatag felé vezet utunk. Hosszú napunk lesz, kóstolót kapunk a hatalmas Szaharából. Késő délután érjük el Kerma pálmaligetektől és mogyoróbokroktól zöldellő medencéjét. Szállás: hotel Kartúmban, vendégház Dongolában.

3. nap: egyiptomi fáraók kéznyoma és Kerma – a bronzkori Núbia szíve

Kerma az ókori Egyiptom nagy riválisa, az Afrika mélyére hatoló kereskedelmi utak vámszedője. Az ötezer éves város lenyűgöző romjai és kincses múzeuma után Tombosz felé tartunk. Itt I. Thotmesz egyiptomi fáraó monumentális határkősztéléit látogatjuk meg. Ha időnk engedi, a harmadik zuhatagnál is megállunk, hogy kattintsunk néhány elragadó tájképet. Átellenben a hírneves Darb el-’Arbain karavánúttal mi aszfaltozott sztrádán érkezünk meg szerény, de barátságos vendégházunkba. Szállás: Wawa.

4. nap: Szoleb, Ó-Dongola és a szúfi qubbák csendje

A napot Szolebben kezdjük, az ország legépebb óegyiptomi templomának grandiózus oszlopai alatt sétálunk végig. Ezután búcsút intünk vendéglátónknak, és Ó-Dongolába indulunk. Az ősi keresztény királyság, Makuria központja ez, a maga gránitoszlopos bazilikáival. A napot a régió szúfi „szentjeinek” méhkas alakú sírépítményei között búcsúztatjuk, mielőtt nekivágunk az útnak Karima felé. Szállás: hotel Karimában.

5. nap: Amon isten szülőhelye és a fekete fáraók nyughelye

A Dongola–Karima közti sivatagi út jutalma a Dzsebel Barkal (UNESCO Világörökség). Ez a magányos sziklatömb a fáraókat védelmező ureusz-kígyó alakjában tetszeleg, a környező templomok faragott kövei istenek és uralkodók hőstetteit suttogják. A Szent Hegy körül a legendás fekete fáraók piramisai és ragyogó színekkel festett sírkamrái következnek Nuriban és El Kurruban. A nap végén a Barkal megmászására is jut időnk, pazar kilátással a rommezőre és a lustán kanyargó Nílusra. Szállás: hotel Karimában.

6. nap: A Bayuda-sivatag bazaltja

A Bayuda hív! Egész napos utunk során gyönyörködünk a porló homokból kibukkanó ébenfekete vulkáni kőzetek formáiban. A világ egyik legelhagyatottabb részén vágunk át, szinte halljuk majd a földkéreg reccsenő-roppanó tektonikus zaját. Szállás: Meroé vendégház.

7. nap: Meroé piramismezői

és egy elfeledett civilizáció öröksége A bronzkori Kerma, a vaskori Kús után Meroé birodalmában járunk (UNESCO Világörökség). Afrikai és egyiptomi stílusokat vegyítő, még álló épületek, gigantikus víztározók nyomai, égbetörő piramisok tucatjai! Begrawiya királyi és elit temetkezési helye az ország büszkesége. Délelőtt a majd’ 2000 éves főváros palotakörzetét járjuk be, délután pedig utunk egyik csúcspontja, a piramismező következik. A hatalmas területen 171 felépítményt ismer a régészet, ebből 82 darab (!) piramis, melyek nagy részét kívül-belül lesz alkalmunk felfedezni. Szállás: Meroé vendégház.

8. nap: a szavanna oroszlánistenei

A lélegzetelállító piramisokat magunk mögött hagyva Naqába érkezünk – az egykori szentélykörzetben meroéi uralkodók keze nyomát találjuk a szent hegyek védelmező árnyékában. Natakamani király és Amanitore királynő oroszlános templomát kifinomult domborművek borítják, melyek az egyiptomi, afrikai és antik művészet legszebb hagyományait ötvözik. Kőhajításra a remekbe szabott Amon-templom kosfejű szfinxei sorakoznak, természetesen őket is alaposan szemügyre vesszük. A naqai csodák után a vaskori birodalom újabb központját keressük fel Muszawarat esz-Szufrában, ahol a gigantikus víztározó mellett szintén gyönyörű templom, valamint egy rejtélyes épületegyüttes – Afrika egyik legnagyobb ókori palotája – állnak. Erre a napra felejtsük el az árusoktól hemzsegő világörökségi helyszíneket, a sivatag csendjében lesz módunk ámuldozni. Talán utoljára láthatjuk e módon Meroé, Naqa és Muszawarat méltóságteljes romjait az egyre divatosabb szudáni turizmus új hullámai előtt. A gazdag programot követően ismerősként köszöntjük majd kartúmi szállodánkat. Szállás: szálloda Kartúmban.

9-10. nap: Kartúm és búcsú Afrikától

Ébredés után felfedezzük az ezerarcú szudáni fővárost. A közeli péntek mecset müezzin éneke kísér minket a Nemzeti Múzeumba, ahol alapos leckét kapunk a régió gazdag történetéről. A kertben újraépített óegyiptomi templomok (!) állnak, amiket a Nasszer-gát emelésekor, az 1960-as években kövenként menekítettek ide a régészek. Lesz min merengeni a pálmák árnyékától hűs korzón, a mellékfolyóit összefűző, hatalmas Nílus partján. Délután Afrika egyik legnagyobb piacát látogatjuk meg Omdurmanban: szantál, tömjén, kávé és fűszerek színes foltjai között lavírozunk a nyüzsgő bazárban. A hazatérők késő este búcsút intenek a kontinensnek, másnap délelőtt érkezik repülőjük Budapestre. A tovább utazókkal reggel indulunk Aszmarába. Szállás: Kartúm.