Japán rejtett arcai: művészetek, gasztronómia, hegyi kolostorok

14 nap ritkaságok nyomában a szigetország Edo-kori kertjeiben, nagyvárosaiban és titkos múzeumaiban

14 nap / min. 20 fő
Ázsia Katalógus út Classic

A jelenlegi helyzet okozta bizonytalanságok miatt az utat
2021. októberére
szervezzük át. A pontos időpont és az ár frissítése előkészület alatt áll. Addig is örömmel vesszük érdeklődésedet, és szívesen tájékoztatunk a részletekről, ha a jobb oldalon lévő "Érdekel" gomb megnyomásával és elérhetőséged megadásával lehetőséget adsz nekünk erre.

Amint kezünkbe vesszük Mijamoto Muszasi harcos élettörténetét, szinte biztos, hogy rögtön nagyon, de nagyon szeretnénk a vidéki Japán útjait róni… Kedvünk támad rá, hogy betérhessünk a teázókba, illatosra fürdessük magunkat a hegyi onsenekben, megkóstoljunk egy jó házi szakét, vagy épp eldugott várárkok mellett üldögéljünk, csendben befelé figyeljünk egy zen kolostor szabályos udvarán, esetleg sógunok palotáinak fülemüle padlóin sétáljunk... Ebbe a japánba visszük el utazóinkat, és nem csak ide! A múltból kiszakadva a jelent, de még inkább a jövőt is megláthatjuk: felhőkarcolók labirintusaiban bolyonghatunk, a természettel ölelkező múzeumok parkjaiban meditálhatunk a különleges kontrasztokon, és együtt tanulhatjuk a japán gasztronómia nyelvezetét – a beavatatlanok számára reménytelenül elrejtett ételbárok asztalainál ülve. Mindezt a legértőbb vezetéssel: japánul, magyarul Japánról, Nektek!

1. nap: indulás

Indulás Budapestről

2. nap: Osaka Street Food

Délutáni érkezés, este Dotonbori-ban, a japán street food fellegvárában kezdjük az ismerkedést az ázsiai gasztrokultúrával, opcionálisan jazz-hajóval. Szállás: Osaka.

3. nap: A sógunátus fénykorának kertjei, Japán Velencéje

Az ágyúgolyó vonattal elindulunk Okayamába. Séta Japán három legszebb kertjének egyikében, a lélegzetelállító Korakuen-ben. A helyi földesúr Edo-kori remekműve, közepén a varjú kastélynak becézett fekete palotával, saját zöldtea ültetvénnyel. Délután, a Japán Velencéjének nevezett Kurashiki csatorna partja valódi időutazás élményével kecsegtet. Séta közben a helyi földesurakból iparmágnásokká vált arisztokrácia villáit és magángyűjteményeit is meglátogathatjuk. Este közös vacsora, egy ötven éve érlelt mester-alaplével büszkélkedő étteremben. Szállás: Okayama.

4. nap: A Japán beltenger gyöngyszeme

Ma megismerkedünk a világ egyik legkülönlegesebb, művészeteknek szentelt szigetével, a Setouchi Triennale helyszínével, Naoshimával. Egész napos program az Art House-ok, föld alá rejtett múzeumok és kültéri installációk világában. Szállás: Okayama.

5. nap: Korai zen kertek és a Hakata Ramen

Reggeli után, alig helyeztük magunkat kényelembe az ágyúgolyó vonaton, máris átérünk Japán déli szigetére, Kyushu-ra, ahol először a sziget egykori központjával, Dazaifu-val ismerkedünk. Korai zen kertek, Japán egyik legfontosabb shinto szentélye, és négy nemzeti múzeumának egyike vár ránk. Este a Japán street food mekkájába teszünk zarándoklatot, Hakata Ramen a Nakasu sziget utcai kifőzdéiben (Yatai). Szállás: Fukuoka.

6. nap: Kyushu válogatott kertjei, füstölgő vulkánnal

Egésznapos túra Kagoshimába, séta a festői Sengan-en kertben, Kagoshima Edo kori hűbérurának birtokán, háttérben a füstölgő Sakurajima vulkánnal, majd rövid túra a Sakurajima utolsó kitörésének lávafolyamán, lábfürdő a vulkán melegvizében. Hazafelé rövid pihenő Kumamotóban, a híres Suizenji kertben, ahol az ősi Tokaido kereskedelmi útvonal állomásait reprodukálták. Szállás: Fukuoka.

7. nap: Kobe steak és a szamurájok kovácsa

Továbbutazunk Kobe-ba, a világ minőségi marhatenyésztésének fogalommá vált központjába. Délelőtt libegő a város fölött, majd séta a híres Nunobiki fűszer- és gyógynövénykertben, lefelé pihenő a Nunobiki vízesésnél. Ebédre a világhírű Kobe steak-et is megkóstolhatjuk. Délután egy Edo-kori késkovács műhelyébe látogatunk, ahol szénnel fűtött kemencében, a kardkovácsok ősi technikáját leshetjük el, egy ötödik generációs mestertől. Este séta Osaka felhőkarcoló-negyedében, panoráma az Umeda Sky City iker-felhőkarcoló tetejéről. Szállás: Osaka.

8. nap: Éjszaka egy kolostorban

A Koya-san, olyan, mintha Vatikánt nem Róma közepére, hanem egy őserdővel borított hegy tetejére álmodták volna meg, elvágva a külvilágtól, hogy az elmélyülésre és a meditációra nyújtson lehetőséget. Ezer éves kolostorok, sztúpák és Kobo Daishi mauzóleuma, őscédrusok közé ágyazva. A nap fénypontja ezúttal az éjszaka, melyet kolostori szálláson töltünk a shingon buddhizmus központjában. Szállás: Koya-san.

9. nap: Louvre a hegyekben

Részvételi lehetőség a hajnali meditáción, majd búcsú a kolostoregyüttestől. Délelőtt a világ egyik legkülönlegesebb múzeuma, a Miho múzeum vár ránk, egy festői környezetbe rejtett kristálypalota, egy milliárdos japán hölgy magángyűjteményének pazar bemutatójával. Délután vonatra ülünk, irány Nagoya, a Japán robottechnológia fővárosa. Esti séta Nagoya futurista belvárosában, majd a leghíresebb helyi étel, a szénparázson sült angolna kerül terítékre. Szállás: Nagoya.

10. nap: Szamurájok ösvényén

Túra a Kiso völgybe, ahol a Japán Alpok eredeti állapotában fennmaradt, Edo-kori állomáshelyeit látogatjuk meg. A híres kereskedőút, a Tokaido legszebb kisvárosai, Magome és Tsumago között, akár az eredeti gyalogos ösvényen is végigsétálhatunk. Szállás: Nagoya.

11. nap: Szoborpark a virághegyen, Tokyo kocsmakultúrája

Délelőtt a világszínvonalú Clematis no Oka múzeumegyüttesbe látogatunk, ahol a múzeumok mellett egy pazar szabadtéri tájkertben sétálunk a világ jelentős szobrászművészeinek alkotásai között. Délután már Tokyoban vesszük a nyakunkba az örökké mozgó várost, és Shinjuku éjszakai életében és kocsma-sikátoraiban keresünk válaszokat az élet nagy kérdéseire. Szállás: Tokyo.

12. nap: Halpiac és a művész-felhőkarcolók

Reggeli látogatás a Tsukiji halpiacra, majd egész napos városnézés Tokyoban, Omote Sando, Tokyo Champs-Élysées-je, séta az Olimpiai létesítmények között. Délután Roppongi, Tokyo felhőkarcolós művésznegyede. Este Shibuya, a tokyoi divat és kreativitás bölcsője. Szállás: Tokyo.

13. nap: szabadprogram

Szabadprogram, amelyen a Nemzeti Múzeumba, de akár a Fuji lábához is eljuthatunk. Majd az esti órákban búcsút intünk Japánnak és indulunk haza.

14. nap: hazautazás

Hazaérkezés a déli órákban.

Galéria

Kapcsolódó blogbejegyzések

Azt hiszem minden európai megáll egy pillanatra egy tányér japán étel láttán. Shungiku, Nattó, Katsuobushi, Nori és társaik a Foodways konyháján az Agrával

A hagyományos japán konyhaművészet csúcsa a kaiseki, ízek, tálalás és helyszín gondos kompozíciója. Agra Foodways - Társ az ismeretlenhez

A természet szépségei, az antik kultúra csodái és a modern építészet remeke, Ieoh Ming Pei alkotása. A Kiotó közelében felépített Miho Múzeum értékes magángyűjteménynek ad otthont egy erdő közepén.