Világörökségi helyszínek sora Szíriában

Szíria – viharos közelmúltja ellenére – ma is hat páratlan UNESCO világörökségi helyszínnel büszkélkedhet: Aleppó óvárosa, Boszra emlékei, Damaszkusz óvárosa, Észak-Szíria bizánci romfalvai, Krak des Chevaliers erődje, Palmüra romjai; amikből jelenleg öt látogatható – ezek természetesen kiemelt helyet kapnak útitervünkben. Hogy képet kapjunk az ország elképesztő kulturális gazdagságról, érdemes őket gyorsan, de szisztematikusan áttekintenünk Szíria világörökségeit:

Damaszusz óvárosa

Damaszkusz óvárosának semmihez sem hasonlítható hangulata, egyedülálló építészeti emlékei (köztük a nagymecset, amiről külön is szólunk), legendásan vendégszerető lakóinak köszönhetően nem csak az UNESCO, de az ide érkező utazók szívében is mindig helyet kap. Még nem találkoztunk olyan emberrel, aki megfordult volna itt, de ne szeretett volna visszatérni.

Aleppo

Az ősi város, Aleppó erődje 2019-ben. Fotó: Vincze Csaba.

Aleppó citadella

Az ország észak-nyugati részén fekvő Aleppó már a kőkorszak óta lakott település, mintegy 7000 éves történelemre tekinthet vissza. Amoriták, egyiptomiak, asszírok, babilóniaiak, perzsák, rómaiak és bizánciak mind uralták hosszabb-rövidebb ideig, mígnem a középkorban, arab fennhatóság alatt ért virágkorába. Bár a legutóbbi háború a várost nagyon megviselte, regionális központként jelentős újjáépítések kezdődtek, és repülőterét is ismét megnyitották.

A nagyszerü Boszrában

A nagyszerű Boszrában. Fotó: Vincze Csaba.

Boszra ókori emlékei

Boszra régészeti emlékei különösen sokszínűek: nabateus romok, római emlékek (köztük a világon legjobb állapotban ránk maradt, hatalmas római színház), bizánci palota és katedrális maradványai éppúgy várják az utazót, mint az Ajjúbidák által emelt színház és citadella, mecset és medreszék (korániskolák). Szíria múltja a klasszikus kortól az iszlám fénykoráig – egyetlen helyen.

Krak des Chevaliers - a keresztesek erődje

A Krak des Chevaliers keresztes erődje, az ispotályos lovagok egykori központja ma is szinte épen, elképesztő erőt sugározva uralja a partvidék vulkanikus hegyvonulatai csipkézte tájat Homsz közelében. Magyar utazóként jó tudnunk róla: nem csupán általában véve az egyik legfantasztikusabb keresztes kori emlék, de egyben a legfontosabb mementója a középkori Magyarország közel-keleti jelenlétnek. II András királyunk személyesen is megszállt a várban és komoly összegekkel támogatta is annak megerősítését és fenntartását. És a kapcsolat napjainkban is (újra) fennáll: 2016-tól kezdődően Major Balázs vezetésével a PPKE kutatócsoportja is aktívan közreműködik az erőd megóvásához és helyreállításához is szükséges régészeti munkában.

Palmüra

Palmüra “a sivatag mátkája” az ókori Tömjénút egyik legfontosabb kereskedelmi városa, mely jelentőségében csak a jordániai Petrához fogható. Az I. világháború után feltárt maradványai, különösen is Baál templomának romjai méltán hozták meg a világhírt a terület számára. Bár Palmüra emlékeinek tragikus sorsa 2015-16-ban sajnos világszerte a Da’esh ideológiája okozta értelmetlen pusztítás szimbólumává lett, de a terület még mindig így is kiemelkedő jelentőségű, lenyűgöző időkapszulája az ókori és késő- antik világnak.

Be kell vallanunk, hogy ma is kiemelt helyet foglal el a szívünkben Szíria. Ha részt veszel az Agrának ezen az útján, nem csak igazán fantasztikus élményekben lesz részed, de utazásoddal egy sokat szenvedett ország, elképesztően vendégszerető polgárainak segíthetsz az újjáépítésben.

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó