Kőrösi Csoma nyomában…

170 éve hunyt el Kőrösi Csoma Sándor. Felbecsülhetetlen tudományos hagyatéka mellett generációkat inspirált gondolkodásra, utazásra, alkotásra. Hogy ez így is maradjon, a Mérei Intézet, a Csoma Szobája Alapítvány és  társaságunk (az Agra Kulturális Utazási Társaság) segítségével rajzpályázatot írt ki “Kőrösi Csoma nyomában” címmel. Sor került már idén hasonló vállalkozásra; a Duna és Gangesz gyermekrajz kiállítás sikerét látva úgy gondoltuk, hogy az évfordulóra hasonló módon egy művészeti versennyel emlékezünk.

Az inspiráció nem látszik eltűnni. A szűkös határidő ellenére alkotások sora érkezett, melyeket – immár hagyományosan – a Kossuth Klubban állítunk ki. A zsűrit Varga Ferenc pedagógiai szakértő, Sárik Zoltán, a Mérei Intézet igazgatója, Henrik László a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum osztályvezetője, és Magyar József festőművész alkották. Mi az Agrában már-már elhittük, hogy egy rajzverseny tapasztalatai után egy újabbat könnyű lesz zsűrizni – nem így történt. Újfent színvonalas, szép alkotások közül kellett nagy nehezen kiszemezgetni a díjazottakat, és ismét a különdíjak rendszerénél kötöttünk ki. A legkülönbözőbb technikákkal és megközelítésekkel találkoztunk, beláttuk, hogy egyszerűen nem elég három helyezés.

Az ünnepélyes megnyitóra 2012 június 20-án került sor a Kossuth Klub nagytermében. A rendezvényt a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tagozatát elvégzőkből alakult önálló csoport nyitotta, majd a nagy melegre tekintettel rövid beszédek után maga a díjátadás következett. Kucsák László, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának alelnöke, Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere nem csak köszöntőjével emelte az ünnepség fényét, de a díjözön kordában tartásában is segédkezett. A színpad gyakorlatilag két perc alatt megtelt művészpalántákkal, nem volt kis feladat.

És ha már művészpalánták, a megnyitót Sándor Zoltán, a Lakatos Menyhért ÁMK és a Zeneakadémia tanulója zárta egy megdöbbentően virtuóz, de illő és hangulatos hegedűdarabbal. A hivatalos rész után süti, üdítő, nevetés és bámészkodás a kiállításon – mindenki jól érezte magát, tehát a rendezvény elérte célját.

Mindenképp folytatjuk a rajzversenyek, kiállítások szervezését, reményeink szerint már ősszel. A Kőrösi Csoma nyomában műveket vándorkiállítás formájában mutatjuk be, melyre sok szeretettel várjuk a versenyzőket, érdeklődőket. Köszönjük a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézetnek és a Csoma Szobája Alapítványnak az újabb remek együttműködést!

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó

„A Gangesz és a Duna, ahogy a magyar és az indiai gyermekek belső világában megjelenik” címmel gyerekrajz-kiállítást tartottunk, ami egy hónapon át engedett bepillantást az indiai és magyar gyerekek elképzeléseibe egymás nagy folyóiról.

Az Élő MúzeumCafé (Szépművészeti Múzeum 2013. március 21.) legutóbbi beszélgetésének meghívott vendégei között ült Nagy Elek, az Agra tulajdonos – ügyvezetője is. A téma turizmus és múzeumok kapcsolata volt, a beszélgetés pedig érdekesebbnél érdekesebb szempontokat villantott fel.