Kőrösi Csoma nyomában…

170 éve hunyt el Kőrösi Csoma Sándor. Felbecsülhetetlen tudományos hagyatéka mellett generációkat inspirált gondolkodásra, utazásra, alkotásra. Hogy ez így is maradjon, a Mérei Intézet, a Csoma Szobája Alapítvány és  társaságunk (az Agra Kulturális Utazási Társaság) segítségével rajzpályázatot írt ki “Kőrösi Csoma nyomában” címmel. Sor került már idén hasonló vállalkozásra; a Duna és Gangesz gyermekrajz kiállítás sikerét látva úgy gondoltuk, hogy az évfordulóra hasonló módon egy művészeti versennyel emlékezünk.

Az inspiráció nem látszik eltűnni. A szűkös határidő ellenére alkotások sora érkezett, melyeket – immár hagyományosan – a Kossuth Klubban állítunk ki. A zsűrit Varga Ferenc pedagógiai szakértő, Sárik Zoltán, a Mérei Intézet igazgatója, Henrik László a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum osztályvezetője, és Magyar József festőművész alkották. Mi az Agrában már-már elhittük, hogy egy rajzverseny tapasztalatai után egy újabbat könnyű lesz zsűrizni – nem így történt. Újfent színvonalas, szép alkotások közül kellett nagy nehezen kiszemezgetni a díjazottakat, és ismét a különdíjak rendszerénél kötöttünk ki. A legkülönbözőbb technikákkal és megközelítésekkel találkoztunk, beláttuk, hogy egyszerűen nem elég három helyezés.

Az ünnepélyes megnyitóra 2012 június 20-án került sor a Kossuth Klub nagytermében. A rendezvényt a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tagozatát elvégzőkből alakult önálló csoport nyitotta, majd a nagy melegre tekintettel rövid beszédek után maga a díjátadás következett. Kucsák László, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának alelnöke, Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere nem csak köszöntőjével emelte az ünnepség fényét, de a díjözön kordában tartásában is segédkezett. A színpad gyakorlatilag két perc alatt megtelt művészpalántákkal, nem volt kis feladat.

És ha már művészpalánták, a megnyitót Sándor Zoltán, a Lakatos Menyhért ÁMK és a Zeneakadémia tanulója zárta egy megdöbbentően virtuóz, de illő és hangulatos hegedűdarabbal. A hivatalos rész után süti, üdítő, nevetés és bámészkodás a kiállításon – mindenki jól érezte magát, tehát a rendezvény elérte célját.

Mindenképp folytatjuk a rajzversenyek, kiállítások szervezését, reményeink szerint már ősszel. A Kőrösi Csoma nyomában műveket vándorkiállítás formájában mutatjuk be, melyre sok szeretettel várjuk a versenyzőket, érdeklődőket. Köszönjük a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézetnek és a Csoma Szobája Alapítványnak az újabb remek együttműködést!

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó

Cseke Eszter és S. Takács András a futball világbajnokság nyitómeccsét egy amazóniai törzzsel nézte végig az esőerdő mélyén. A xikrin törzsfőnök legnagyobb meglepetésükre nem a braziloknak, hanem a horvátoknak szurkolt. Vajon miért? Egy veszélyben lévő törzs története a varázslatos Amazóniából.

A Turizmus Trend immár hagyományosan meghirdetett versenyének célja, hogy elismerje a legjobb turisztikai kommunikációs megoldásokat az elmúlt egy évből. A díjátadó rendezvényen meglepetés várt minket: a fődíjat is nekünk ítélte a szakmai zsűri.