Király Attila
grafikus, multimédia

A Szent Tűz üdvözlése

A Húsvétot megelőző napon az ortodox hagyomány szerint csoda történik Jeruzsálemben. Ekkor a Szent Sír fölött kékes láng gyullad, magasan a márványtömb felett, ami ma Jézus ravatalát fedi. A pislákoló fény lángoszloppá terebélyesedik, a hívők és a klérus pedig ezt a tüzet felfogva világítja be a templom sötét sarkait mécseseivel. A zarándoksereg előtt zajló esemény csoda jellegét sokan megkérdőjelezték az elmúlt évszázadokban – legalábbis fizikai értelemben véve. Bárhogyan is születik a tűz, a csoda a közösség, amit a láng teremt az emberek szívében.

Manapság minden évben ugyanakkor a papok a Szent Tűzbe merített fáklyákkal jelennek meg a Szent Sír bazilika előterében, a láng pedig tovább terjed az egész ortodox világban – még Oroszországban is gyújtanak mécsest az innen származó tűzzel.

Az utóbbi évtizedekben sajátos jelentéssel bővült a Szent Tűz a keresztény palesztinok számára. A félmillió keresztény palesztin számára (közöttük 50 ezer Ciszjordániából) a Húsvét előtti szombat legfontosabb eseménye a Szent Tűz üdvözlése a városokban, ahová a fáklyák eljutnak. Az üdvözlő felvonulások az összetartást, a büszkeségét is jelképezik, igazi identitásképző eseményről van szó a palesztin keresztények számára. Az üdvözlés egyben alternatíva a Jeruzsálembe utazásra, mivel az állami hatóságok korlátozzák a palesztinok mozgását a legszentebb városba.

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó

Jeruzsálem, ahogy csak Xeravits Géza teológus professzor tudta bemutatni. Fejezet az Szent városok, szent körzetek Nyugat-Tibettől Etiópiáig című könyvből, az Agra kiadásában