Kónya Gáspár

Születési év: 1975
Végzettség: tolmács, idegenvezető, ELTE BTK angol-portugál szak
Szakterülete: tanár, tolmács
Beszélt nyelvek: angol, portugál, spanyol, román, német, olasz

Bemutatkozás:

Nyelvgurunak tartom magam, aki nyelvtudását különböző körülmények között szereti próbára tenni és továbbfejleszteni, legyen az az adott nyelvű országban, nemzetközi konferencia tolmácsaként, börtönben senyvedő külföldi rab vagy bírósági ügyfél fordítójaként és sok más, változatos helyzetben.

Állítólag megvan az a képességem, hogy oldott hangulatot teremtsek magam körül, amennyiben ezt hagyják – és ez mind tolmácsként, mind idegenvezetőként erénnyé kovácsolható. Nyitottnak tartom magam a világra. Alapvetően humán érdeklődésű vagyok, a nyelven, irodalmon, történelmen és művészeteken kívül nagyon érdekel a sport, az élővilág és mindaz, ami a világ valamelyik részét megkülönbözteti a többitől, valamiféle differentia specificaként szolgál. Nagyon szeretek tanítani. Nem feltétlenül csak tábla előtt és krétával, de éppúgy négy keréken, mikrofonnal a kezemben. Igyekszem ezt is élvezetes élménnyé dúsítani.

Az Agrás utak számomra mindig óriási élményt, adrenalinfröccsöt, a saját magamról és a világról kialakított képem tovább finomítását jelenti. Rengeteg élményt ad, amit igyekszem a magam szűrőjén keresztül, abból nem elvéve, hanem inkább hozzátéve továbbítani az utazók felé.

Interjú:

Hogyan lettél az Agra csoportvezetője?

Mivel kíváncsi voltam, mennyi érek, már gyakorló idegenvezetőként elküldtem az önéletrajzomat az általam fellelt magyarországi utazási irodáknak. Önéletrajzom egyedül az Agra érdeklődését keltette fel. Elek meghívott egy interjúra, amiről csak utólag esett le nekem, hogy az volt; és úgy tűnik, meggyőző volt az a lazasággal egybekötött felelős hozzáállás, amit sajátomnak érzek.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a csoportvezetői munkádban?

Azt, hogy oldott hangulatot hozhatok létre, amiben a csoport tagjai úgy szereznek ismereteket és kapnak értékes élményeket, hogy közben kimondottan jól is érzik magukat.

Mi volt a legnagyobb utazással kapcsolatos élményed?

Erről órákat tudnék sztorizni – lehetetlen csak egyet kiemelni... Utazni mindig jó, és ezt különösen erősen érezzük, amikor nem lehet.

Csoportvezetőként mi volt a legfurcsább vagy legviccesebb helyzet, amit átéltél?

Talán a váratlan, kiszámíthatatlan helyzetek leküzdése a leginspiratívabb, amikből gyakran akad egy-kettő… Van, amikor az embernek akkor is meg kell őriznie a hidegvérét, ha épp fogalma sincs, hogyan oldódik meg az előállt szituáció. Például amikor egy nap két országon, Paraguayon és Brazílián kellett érvényes vízum nélkül átvinnem valakit, méghozzá szabály megszegése és veszélyhelyzet előidézése nélkül. Sikerült. Ráadásul úgy, hogy ezt ő maga is élvezte (ami rám nyugtatóan hatott), és nem csak utólag.

Mi az az egy dolog, amit mindig magaddal viszel, ami nélkül semmiképp nem kelnél útra?

Az útlevelem, a párt- és kolhoztagsági könyvecském, illetve a Lenin-mellszobrocskám. Viccet félretéve, olvasnivalót mindig vinnék. Ha lehet, a helyre vonatkozót.

Mi jut először eszedbe, mikor azt hallod „a legszebb hely a földön”?

Ha Latin-Amerika szakértőként kérdezel: a Machu Picchu látványa a Napkapuból nézve. Amúgy viszont Budapest látképe a Gellért-hegyről, éjjel. A második legszebb pedig ugyanaz, csak nappal.

És amikor azt, hogy „a legsokszínűbb”?

Fernando de Noronha állatvilága.

Van-e olyan hely a világon, ahová még nem jutottál el, de nagyon szeretnél?

Bármilyen furán is hangzik, Észak-Koreába mennék legszívesebben. Elég nyilvánvaló, hogy az a világ meg fog szűnni, de mindent érdemes megismerni, ami másképp viszonyul a világhoz, még akkor is, ha nyilvánvaló zsákutca.

Mik a kedvenc ételeid a nagyvilág konyháiból?

Vagy inkább mi nem az? Utazás közben talán a magyaros ételek hiányoznak a legjobban itthonról. Csak két ország van, ahol ez a hiányérzet megszűnik: Brazília és Indonézia. A brazil sült húsok, hihetetlen gyümölcsválaszték, illetve az indonéz ételek ritka ronda kinézete, ahogy minden össze van keverve-öntve, de egy szédületesen kellemes, jólesően csípős utóérzetet hagy, amely minden előzetes érzéstelenítést kivált, amire egy fogorvosi vizithez szükség lenne.

Szakmai tevékenység, publikációk:

Írások, cikkek, interjúk

Kónya Gáspár – Pataky Zsófia: A portugáliai kulturális antropológiai cigánykutatások kezdete. In: Cigány világok Európában. Nyitott Könyvműhely Kiadó. Budapest, 2006

Kónya Gáspár: Lendas insulares atlânticas na época do Descobrimento (Atlanti szigetek legendái a felfedezések korában). In: Philologiae Amor. ELTE Eötvös Kiadó, 2009

Kónya Gáspár: A fantasia dos descobridores (A felfedezők képzelete). In: Os Descobrimentos Portugueses e a Mitteleuropa

Videók

Luis Figo tolmácsa (Youtube)

F1 Interjú - Gyorsfordítás Mesterfokon (Youtube)

DIGI Sport, Reggeli Start - Joan Carillo (Youtube)

DIGI Sport, Reggeli Start - Ambros Martín (Youtube)

Ronaldinho Teqball-bemutató (Facebook)

Galéria