2014.05.17

Felfedezők Napja – Kutatóexpedíciók Fesztiválja

2014. május 17. – 10.00–19.00 óráig – Millenáris D-csarnok

Május 17-én ismét megnyitja kapuit a Felfedezők Napja a Millenárison, és a kapuk mögött idén az Agra is bemutatkozik!

Az idei rendezvény középpontjában a barlangkutatás áll. Immár második alkalommal kóstolhatnak majd bele a látogatók a kutatóexpedíciók titokzatos világába, ismerkedhetnek meg munkájukkal, eredményeikkel. A nap folyamán előadásokon és az expedíciók standjain személyesen is megismerkedhetünk a terepi kutatás rejtelmeivel. Rendeteg szórakozás, élmény és nyeremény várja a gyerekeket, a felnőtteket – laikusokat és a szakembereket is! A vállalkozó szellemű látogatók próbára tehetik magukat, hogy hogyan állnának helyt egy valódi expedíción! Aki teljesíti a 7PRÓBA játék feladatait akár értékes utazást is nyerhet 2 fő részére, vagy a sok-sok ajándék egyikét. A rendezvény ingyenes minden látogató számára! A www.felfedezoknapja.info oldalon, naponta frissülő hírekkel szeretnénk kedvet csinálni, hogy végül személyesen is találkozhassunk a Felfedezők Napján!

Magyarország “barlangnagyhatalom”! Bár világrekorderrel alig büszkélkedhetünk, ám barlangjaink változatosságát tekintve mégis van alapja az állításnak. A magyar barlangkutatók világszerte elismerésnek örvendenek. Idén e kutatási területet szeretnék a szervezők alaposabban bemutatni sok más tudományág mellett. A Millenáris D-csarnokában a barlangkutatás standján bemutatkozik több magyar barlangász szervezet, expedíció. A nap folyamán összesen 11 előadást hallgathatnak meg neves barlangkutatóktól az érdeklődők Magyarország rejtett csodáiról, a Pál-völgyi-barlangrendszerről, a Bányász-barlangról, a József-hegyi-barlangról, de szó esik majd a világhírű Molnár János-barlangról, és a járatok kristálytiszta vize alá is merülhetünk majd gondolatban barlangi búvárok segítségével.

Különleges utazásnak ígérkezik két 3D-s vetítés is, mely a világhírű La Salle 3D International Team fotói segítségével 3 dimenzióban barangolhatjuk be a világ és Magyarország több rejtett csodáját. A kifejezetten 3D barlangi fotósokat tömörítő La Salle alkotócsoport páratlan felvételei először kerülnek bemutatásra hazánkban! Tagjai között a világ legjobb barlangi fotósai is megtalálhatók Olaszországtól Franciaországon és Kubán át Amerikáig, és még sok más helyről. A csoport tagjai rendszeresen szerveznek a világ különböző pontjaira barlangi fotós expedíciókat, melyekből később legjobb képeiket összeválogatva készítenek 3D diaporámákat. A kisfilmek között lenyűgöző felvételeket láthatunk a világ legszebb barlangjának mondott új-mexicoi Lechuguilla-barlangból, Hawai óriási méretű és különleges formavilággal bíró lávabarlangjairól, vagy Franciaország legféltettebb földalatti csodáiról. De szerepel a repertoárban magashegyi jegesbarlangok kristálytiszta jégoszlopairól, valamint a világ legkülönlegesebb barlangi ásványairól szóló összeállítás is. Ha a filmkritikusok szerint a Gravitáció volt az egyik, ami miatt érdemes volt megalkotni a 3D technikát, akkor talán ez a másik.

A rendezvény híreit nyomon követheti a szervező Földgömb magazin Facebook oldalán, a www.felfedezoknapja.hu oldalon, vagy az időképen! Találkozzunk május 17-én szombaton Budapesten a Millenáris D-csarnokában! A rendezvény szervezője A FÖLDGÖMB magazin és a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány.

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó

2012. szeptember 15-én következik az elmaradhatatlan évi Agra Klub második felvonása. Ezúttal az iszlám kultúra és vallási irányzatok sokféleségébe nyújtanak bevezetést előadóink: Németh Pál, Dr. Hajnal István, Dr. Anwar Aimen

Nehéz szívvel, de utazásszervező cégként most legalább egy évre egyelőre búcsút veszünk Tőletek. Az Agra 2022 nyaráig biztosan felfüggeszti mostantól a működését.